Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

3D-skrivare kan vara miljöbovar

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 05.32
"Behövs ju tydligt informationsmaterial "
(2:05 min)
Västerås reningsverk.
Västerås reningsverk. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Vissa 3D-skrivare, som allt fler företag och även privatpersoner använder, kan släppa ut farliga restprodukter. Det anser branschorganisationen Svenskt vatten.

Tidningen Ny Teknik har nyligen uppmärksammat detta.

Den kan handla om luftburna ämnen, men också om processvatten som kan innehålla miljöfarliga rester.

– Vattnet kan vara toxiskt för vattenlevande organismer, ha höga metallhalter, fenolhalter och för högt pH, säger Anders Finnson som är miljöexpert på Svenskt vatten.

Användningen av 3D-skrivare ökar stort i Sverige varje år. Ökningen sker både inom industrin och privatmarknaden.

Problemet gäller främst de tekniker som använder vatten och olika ämnen för att rensa bort restprodukter, det så kallade stödmaterialet. Det miljöfarliga vattnet och andra rester måste tas omhand och inte spolas ut i avloppet eller läggas i soporna. Och det gäller både industriell och privat användning. Industrier tar redan idag hand om processvattnet.

– Precis som att man inte får spola ut färgrester, våtservetter eller annat som kan förstöra för avloppsvattenreningen. Man får samla ihop det och gå med dunken till sin återvinningsscentral, säger Anders Finnson.

Ansvaret att värna miljön ligger hos alla parter, menar Mats Falck som är ordförande i 3D-skrivarföretagens branschorganisation SVEAT, Svenska leverantörer av Additiv Tillverkning.

– Det behövs både ett användare- och producentansvar, speciellt om vi får 3D-skrivare hemma så är det viktigt att man får rätt information av de som tillverkar skrivare och att man vet vilket material man använder.

– Man behöver också vara säker på att få information om hur man ska ta hand om till exempel processvatten, säger Mats Falck.

Behöver man som privatperson vara orolig för detta?

– Nej, det behöver man inte. Det gäller bara att veta vad man använder för material.

Om man till exempel ska skriva ut en leksak så kan det vara viktigt att plasten man använder inte är giftig.

Mats Falck på SVEAT menar att problemet är nytt, och att vissa kommuner inte hunnit sätta upp riktlinjer kring hanteringen av den typen av processvatten.

– Det har hittills varit ett så pass litet problem, men om vi får flera hundratusen skrivare som står hemma hos folk så behövs ju tydligt informationsmaterial hur man ska hantera det, säger han.

SVEAT har för avsikt att starta ett forskningsprojekt där man vill undersöka i detalj vilka utsläpp det kan handla om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".