Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Irstaskolan får nya lokaler

Publicerat lördag 10 december 2016 kl 09.10
Lokalplanerare: Vi vill bygga en skola för framtiden
(1:35 min)
Visionsskiss för den nya Irstaskolan
Det här är visionen för hur den nya Irstaskolan ska se ut när den är färdig. Men sannolikt blir den slutliga utformningen inte exakt så här. Skissen tillhör Västerås stad, Fastighetskontoret.

Irstaskolan i Västerås ska få nybyggda lokaler och kapacitet att ta emot fler elever. Av den gamla skolan är det bara ett hus som blir kvar, resten ska rivas.

– Vi vill ju bygga en skola för framtiden, och därför tänker vi på att det ska vara flexibla lokaler så att vi ska kunna anpassa dem för framtidens pedagogik utan att vi ska behöva bygga om den för de barn som kommer i framtiden, säger Magnus Domberg, lokalplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Beslutet om den nya Irstaskolan togs av grundskolenämnden i november, och det finns 170 miljoner avsatta till den första etappen. Fastighetskontoret, som formellt står för bygget, väntas fatta sina beslut under våren. Men projekteringen är redan igång. Och det finns en skiss på hur den nya skolan ska se ut.

– Skolan kommer att bestå av kvadratiska kuber och rektangulära tvåvåningsbyggnader som kommer att ligga i ett L, sammanbundna med en liten kommunikationsyta, förklarar Magnus Domberg.

Bara en av skolans nuvarande byggnader ska behållas och renoveras.

– Det är det vi kallar för praktiskt-estetiskt hus, där vi kommer att ha slöjd, hemkunskap, bild och musik, förklarar han.

Irstaskolan har i dag upp emot 750 elever, från förskoleklass och upp till årskurs nio. Den nya skolan ska få kapacitet att ta emot ännu fler elever.

– Det blir ungefär en klass mer på högstadiet, säger Magnus Domberg.

 I nuläget är det svårt att säga hur snart spaden kan komma i jorden.

– Detaljprojekteringen ska igång nu, och det ska sökas bygglov. Den processen kommer ju att ta större delen av 2017. Jag skulle säga att det är våren 2018 som man märker att spaden är igång för husbyggnationen, säger han.

Hela det nya skolbygget väntas kosta 300 miljoner. I den första etappen byggs skollokaler för förskoleklass och upp till årskurs sex. I den andra etappen, som man redan nu ska börja söka pengar för, byggs lokaler för högstadiet. Med en byggtid på ett par år för varje etapp, så dröjer det innan den nya skolan står färdig att tas i bruk.

– Då är vi framme någonstans vid 2020-21, skulle jag tro, säger Magnus Domberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".