Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Westinghouse hade fyra kilo uran i sitt ventilationssystem

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 06.00
"De hade inte full kontroll över sin anläggning"
(1:39 min)
Wetsinghouses kärnbränslefabrik.
1 av 2
Westingshouses kärnbränslefabrik i Västerås. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio
Strålsäkerhetsmyndigheten.
2 av 2
Inspektörerna Angelica Öhrn och Eric Häggblom vid Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

I början av november påträffades sammanlagt fyra och ett halv kilo uran på tre olika ställen i ventilationssystemet på Westinghouses kärnbränslefabrik i Västerås.

Det här fick Strålsäkerhetsmyndigheten att göra ett oanmält besök på företaget. Det visade sig att Westinghouse inte följt sina egna rengöringsinstruktioner för ventilationssystemet. Därför hade uranspill från produktionen av bränslepatroner till kärnkraftverk samlats på ställen i systemet där det inte borde få samlas.

- Det farliga var inte att man hittade uran, utan att det allvarliga var att Westinghouse inte hade full kontroll över sin anläggning och att de trodde att de hade instruktioner som följts, men att det sedan visade sig att detta inte stämde, säger Angelica Öhrn som är inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Borde man inte ha koll på sina egna rengöringsinstruktioner i en kärnbränslefabrik?

- Jo, och det är självklart någonting som de ska följa också, de ska följa de instruktioner som är av betydelse för säkerheten, svarar Angelica Öhrn.

Westinghouse har även tidigare fått kritik från Strålsäkerhetsmyndigeten för att inte alltid ha koll på uransamlingar i sina ventilationssystem.

Inspektör Eric Häggblom vid myndigheten berättar vad som kan hända i värsta fall:

- Den allvarligaste olyckan som skulle kunna hända där i fabriken är det vi kallar för en kriticitetsolycka, det vill säga en okontrollerad kärnreaktion, säger han.

Och en sådan olycka skapar en strålning som kan döda de människor som finns i närheten.

Berndt Holmqvist, säkerhetschef på Westinghouse i Västerås, säger att man ser allvarligt på att företagets egna rengöringsinstruktioner inte har följts.

- Ja, det är självklart en brist och det har vi då själva identifierat. Därför har vi genomfört en utredning och kunnat upptäcka att det finns ett förbättringsbehov. Vi kommer att införa robustare rutiner, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".