Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amir gör de populäraste såserna till nyårsmaten

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 09.45
Mat lagad av Amir Kheirmand.
1 av 3
Färdigt resultat. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir är laddad. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
2 av 3
Radiokocken Amir är laddad. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amir fixar såsen till nyår. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
3 av 3
Amir fixar såsen till nyår. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Vår radiokock Amir Kheirmand lär oss idag att göra två klassiska såser - rödvinssås och vitvinssås. Dessutom steker vi en perfekt entrecote till rödvinssåsen och en bit fisk till vitvinssåsen.

Rödvinssås
4 portioner
Tid: 30 minuter

2 schalottenlökar, grovhackade
1 rödbeta, skalad och grovtärnad
100 gram rökt sidfläsk
4 dl rödvin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
1 liten knippe timjan
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk smör
1 tsk Maizena löst i 1 tsk vatten
Salt och svartpeppar

1. Fräs charlottenlök, rödbeta och sidfläsk så att det blir ordentligt brynt.
2. Lägg i rödvin och timjan. Reducera tills 1 dl är kvar. Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
3. Sänk värmen till lägsta på spisen. Lägg i kalvfond, rödvinsvinäger och vispa i smöret.
4. Rör ner redningen och smaka av med svartpeppar.

Vitvinssås
4 portioner
Tid: 30 minuter

2 schalottenlökar, grovhackade
½ morot, skalad och slantad
4 st champinjoner, delade i kvartar
2 knippe persiljekvistar
3 dl vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
4 dl vatten
5 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
3-4 dl vispgrädde
3 msk smör
1 st citron


1. Fräs charlottenlök, morot och champinjoner i lite smör.
2. Lägg i Persiljekvistar, vitt vin, fiskfond, vatten, vitpepparkorn och lagerblad. Koka bort hälften.
3. Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
4. Lägg i grädde och koka ner till hälften igen.
5. Sänk värmen till lägsta, rör i smör. Smaka av såsen med salt och citronsaft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".