Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beredskapsjobb för personer långt från arbetsmarknaden

Publicerat måndag 2 januari 2017 kl 05.07
"Nya arbetstillfällen i statlig regi"
(2:10 min)
Handlar om enklare administrationsuppgifter och fysiskt arbete i naturen.
1 av 2
Kan vara enklare kontorsjobb och naturvård. Foto: Jessica Gow/TT, Mike Groll/AP/TT
Kauko Leppälä, arbetsförmedlingschef Västerås.
2 av 2
Kauko Leppälä, arbetsförmedlingschef Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

I år ska 500 beredskapsjobb skapas på olika statliga myndigheter. Även om många jobb hamnar i större städer, så  ska möjligheter finnas även i mindre kommuner.

Västmanland är ungefär tre procent av riket, så om man räknar på det viset blir det inte mer än 18-20 anställningar, säger Kauko Leppälä, arbetsförmedlingschef i Västerås. 

– Men det beror också på var de statliga myndigheterna finns i landet. Försäkringskassan finns ju nästan överallt, polisen också. sedan är det länsstyrelsen, Migrationsverk och den typen av myndigheter. Även vi på Arbetsförmedlingen har möjlighet att anställda, säger Kauko Leppälä.

Det är Arbetsförmedlingen som har fått uppdraget att ta fram beredskapsjobben. 500 i hela landet i år, men om tre år ska de vara uppe i 5 000. Det handlar om enklare typer av arbeten, för personer som står långt från arbetsmarknaden.

– Insatser inom naturvård, olika former av kontorsstöd, kanske syssla med inscanning eller någon form av digitaliseringsverksamhet. Men det är upp till varje myndigheter att se vilka behov man har och vad man kan erbjuda.

Men det handlar ändå om att skapa sysselsättning som inte utförs idag?

– Helt rätt. Det handlar om att skapa nya arbetstillfällen i statlig regi, som är finansierade med statliga pengar. 

Beredskapsjobben ska inte konkurrera med ordinarie jobb, men lönen ska vara enligt kollektivavtal. Man måste ha varit inskriven på  Arbetsförmedlingen i minst tre år. Även nyanlända kan komma ifråga men måste alltså ha varit tre år i Sverige.

Uppskattningsvis 20 beredskapsjobb alltså, i Västmanland under 2017. Sannolikt de flesta i Västerås men även mindre kommuner kan bli aktuella,

– Även i de mindre kommunerna finns ju arbetsställen från statliga myndigheter, som försäkringskassa, arbetsförmedling och polis. Så möjligheten finns i alla fall, säger Kauko Leppälä, arbetsförmedlingschef i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".