Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjuksköterska vaccinerar patient
Mässling är världens mest smittsamma sjukdom. 2015 dog 130 000 barn av mässling i världen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Lyssna
(0:58 min)

Mässlingsfall ändrar inte rekommendationer om vaccinering

Uppdaterat måndag 20 mars 2017 kl 14.38
Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 12.20

Att det upptäckts flera fall av mässling väcker oro. Men i nuläget finns ingen anledning att vaccinera barn tidigare än vid 18 månader, säger smittskyddsläkare.

Flera fall av mässling har upptäckts i Stockholmstrakten. Totalt elva personer har på kort tid smittats, tre vuxna och åtta barn, enligt Dagens Nyheter.

Trots att Sverige idag har en vaccinationstäckning på över 95 procent, så händer det ändå att mässlingsfall upptäcks då och då.

Men i nuläget finns inga planer på att börja vaccinerna barn tidigare än vid 18 månaders ålder, eftersom vaccinet ger bäst effekt då.

– Det ger inte lika bra skyddseffekt att vaccinera vid 12 eller 9 månader som vid 18 månader, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland.

Men vid risk för smittspridning kan vaccinet ges tidigare, säger Jan Smedjegård. Det gäller också vid resor till länder där smittan finns. 

Beroende på utvecklingen av sjukdomen kan det finnas anledning att ompröva tidpunkten för vaccinering, säger Jan Smedjegård. 

– Men för närvarande finns det inga sådana planer.

Fallen av mässling som upptäckts i Stockholm har inträffat på det så kallade Järvafältet nordväst i Stockholm, skriver TT.

Det är områden där vaccinationstäckningsgraden för mässling, påssjuka och röda hund ligger på 82-85 procent, långt under den gräns på 95 procent som brukar anges för att så kallad gruppimmunitet ska uppstå då ovaccinerade personer "skyddas" tack vare alla de runtomkring som har vaccinerat sig.

-Mässling är en ganska allvarlig sjukdom som kan bana väg för andra infektioner samt orsaka svår hjärninflammation, säger Per Follin smittskyddsläkare till TT. 

Mässling karakteriseras av ett hastigt insjuknande med feber, irriterade ögon samt torrhosta. Efter någon dag får den sjuke stora röda fläckar/utslag. Fläckarna syns oftast först i ansiktet, men sprids senare till den övriga kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".