Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Christer Gardell. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
Christer Gardell. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
Lyssna
(5:59 min)
Gardell: Vi tittar på tre till fyra bolag
Publicerat måndag 27 mars 2017 kl 14.46

Christer Gardell och aktivistfonden Cevian har flyttat fram positionerna i industrijätten ABB och letar efter samtidigt efter nya bolag att gå in i.

Christer Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian, har beskrivits som Sveriges svar på den hårdslipade Gordon Gekko i filmen Wall Street.

Genom åren har han råkat i luven på såväl företagsledningar som politiker och anställda i de företag han köpt in sig i.

– Vi tittar efter bolag där det finns en låg underliggande värdering. Sedan tittar vi alltid efter situationer där det finns möjligheter att förbättra bolagen. Vi ser rätt många intressanta situationer, vi har tre-fyra möjliga affärer som vi håller på att besluta om som ser intressanta ut och det är inte osannolikt att vi kommer att gå in i ett par nya bolag, säger han.

Handlar det om svenska bolag?

– Det kan man inte utesluta.

Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian har länge varit en stor maktfaktor i det svenska näringslivet. De flesta har en åsikt om honom. För när Cevian köper in sig i ett bolag brukar det ske med buller och bång.

Strategin är ofta att stycka bolagen och rensa upp bland chefer och driva igenom förändringar med syftet att öka lönsamheten för ägarna. Några exempel där han har rört om ordentligt är försäkringsbolaget Skandia, Telia och klädkejdan Lindex, där hela ledningen fick sparken och blev en följetång i affärspressen.

Men samtidigt som de öppna striderna de senaste åren varit lite lugnare har också affärsfilosofin blivit vanligare. Särskilt när det handlar om att dela upp bolag med många olika verksamheter, så kallade konglomerat.

– Om vi pratar konglomerat så finns det en stark global trend just nu att förenkla konglomerat genom att dela upp och dela ut verksamheter. Modellen har blivit ännu svårare i och med att vår omvärld har blivit mycket mer komplicerad. Så de argument som fanns för att förenkla konglomerat för 10-15 år gäller i ännu större utsträckning idag, säger han.

I flera av de bolag där Cevian är storägare tycks en sådan uppdelning rycka närmare. Bland annat det tyska industribolaget Thyssen Krupp. Men också Volvo med vd Martin Lundstedt.

Där har Cevian haft en styrelsplats i två år och nu verkar en avknoppning av anläggningsmaskinsdelen närma sig - även om Christer Gardell duckar för den typen av frågor.

– Det är en bra styrelse och väldigt bra ledning. Vi ser framemot att man ska ta fram den fantastiska potential som finns i detta bolag.

Hur gör man det bäst?

– Det håller Martin på med, att effektivisera Volvo och göra Volvo till ett bättre bolag. Vi ser fram emot att man ska leverera en marginal som överstiger tio procent.

Efter att Cevian seglat upp som storägare i en av de andra svenska industrijättarna ABB har det rått lite av ett ställningskrig med chefer och styrelse som inte velat stycka upp bolaget och knoppa av kraftverksamheten.

Men nu har Cevian flyttat fram sina positioner efter att Gardells kompanjon Lars Förberg blivit nominerad till en styrelseplats.

– Det passar bra in i vår strategi som en aktiv ägare, vi vill ofta gå in i styrelsen i de bolag vi investerar i. ABB är en stor och viktig investering för oss, så vi ser fram emot att ta ett ännu större engagemang i bolaget, säger Christer Gardell.

Innebär det driva på en styckningsprocess?

– Jag vill inte kommentera sådant, Lars går in och kommer att jobba hårt för alla aktieägares bästa.

Samtidigt som aktieägarna i de bolag där Cevian gått in i ofta tagit emot honom med öppna armar så har de anställda ibland blivit betydligt mer nervösa.

I Telias fall fick var femte anställd sparken när bolaget skulle städas upp, och anställda i ABB har uttryckt oro för att många av dem ska tvingas gå samma öde till mötes.

– Det vi gör är något som är bra för bolag, det är bra för alla intressenter. Det är bra för de anställda, det ger bättre förutsättningar för enheterna att bli ett bättre och starkare bolag som kan erbjuda bättre anställningstrygghet och nya jobb, och så vidare.

Men samtidigt som alltså styrelseplatsen är mer eller mindre säkrad har man nyligen sålt en del aktier i ABB. Man har minskat innehavet från drygt 130 miljoner aktier till 116 miljoner.

– Vi har haft en väldigt stor andel i fonden så vi har minskat litegrand bara.

Vad är motivet att sälja?

– Det är att vi hade en så stor del av fonden i ABB och vi behövde pengar till annat, så vi gjorde en marginell justering i innehavet. Men det är färdigjusterat nu.

Gardell och hans kolleger i Cevian förvaltar i dagsläget över 130 miljarder kronor. Förra året blev avkastningen till investerarna, som till största delen är stora utländska institutioner, 19 procent. Och trots att börserna har stigit kraftigt tror han på fortsatta uppgångar.

– Det ser ut som att konjunkturen kommer stärkas rätt ordentligt just nu och det här kommer att leda till att många industribolag kommer att kunna dra nytta av de effektiviseringar som de gjort under de senaste åren. Det kommer att leda till att vinsterna kommer att överraska i sin styrka, säger han.

Men det ska sägas att han har varit fel ute förr och andra experter pekar ut de kommande valen i Europa som en osäkerhetsfaktor, tillsammans med USA:s president Donald Trumps oförutsägbara beteende.

– Marknaden har antagit ett mer cyniskt förhållningssätt till alla de här politiska processerna. Det krävs numera en riktigt stor överraskning. Trumps skrällseger hade effekt i några timmar innan det vände, det känns som att marknaden reagerar lite annorlunda nuförtiden kring de här politiska scenarierna.

– Det blir ofta inte så stora förändringar även om det kan bli en viss turbulens initialt.

Däremot ser han andra ställen i ekonomin där det är mer fara å färde.

– Fastigheter och obligationer, det är där de stora pengarna gått in under de senaste fem åren. Fastighetspriserna och obligationspriserna har gått upp mycket och har också nått nivåer där det är svårt att se att de ska fortsätta upp, tycker jag.

Vad behöver du för tecken för att du ska se att den nivån är nådd även för aktier?

– Om vi ser att aktiemarknaden går en bra bit över nuvarande nivåer får vi nog vara lite försiktiga.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".