Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tomas Högström (M). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
1 av 2
Tomas Högström (M). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Psykiatrin Västmanland.Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland.Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:38 min)

Moderaterna vill förbättra psykvården

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 04.46

Psykvården i Västmanland har under två års tid granskats av Moderaterna. Stigande självmordstal var ett av de problem som oroade Tomas Högström, och fick honom att ta initiativ till granskningen.

– Då låg ju självmordstalen väldigt högt, det var exceptionellt högt i Sverige. Den utvecklingen, tack och lov har ju brutits, säger Tomas Högström (M), oppositionsråd i Region Västmanland.

Men vissa problem kvarstår och andra har också förvärrats sedan 2015.

– Sjuktalen har ju gått upp. Och det tyder ju på en oro bland personalen, och att personalen inte trivs. Problemet med hyrpersonalsberoende är högt. Vi kan också konstatera att de lokaler som psykiatrin har är bitvis bristfälliga. Vi kan också konstatera att resurserna är ojämnt fördelade över länet, säger han.

Utifrån granskningen vill nu Moderaterna föreslå ett antal förändringar inom psykiatrin. Bland annat för att möta de stigande ohälsotalen bland barn och unga. 

– Vi lägger förslag om att elevhälsan ska överföras i regionens ansvarsområde, så att vi får ett ordentligt grepp och kan möta den här utvecklingen tidigare än vi gör i dag.  

– Vi vill också ha till exempel en chattfunktion riktad för ungdomar, och en direktlinje in för självmordsbenägna patienter eller människor som känner att det här håller inte längre, förklarar han.

Moderaterna anser också att patienter som inte är nöjda ska få tillbaka patientavgiften, om det visar sig finnas fog för missnöjet.

De vill även satsa på forskning för att lyfta psykiatrin i Västmanland och göra det lättare att rekrytera kompetent personal och bli oberoende av hyrläkare. 

 – Det handlar ju också om att stärka bilden hos våra egna anställda och synliggöra bra insatser, säger han.

Men Tomas Högström är kritisk mot den politiska majoriteten och anser att de inte gjort tillräckligt på psykiatriområdet.

 – Vi tycker inte att det har hänt särskilt mycket under de här två åren som vi har hållit på och tittat på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".