Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(1:04 min)
Potatis på tre vis med Amir
Publicerat torsdag 30 mars kl 09.45
Potatis på tre vis
1 av 4
Potatis på tre vis, av Amir Kheirmand. Foto: Sveriges Radio
Amir Kheirmand potatis
2 av 4
P4 Västmanlands radiokock Amir Kheirmand älskar potatis. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Gratäng, potatis
3 av 4
Amir förbereder potatisgratängen med ost innan den ska in i ugnen. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
pommes anna, potatis i ugn
4 av 4
Pommes Anna på två olika vis, en i form och en utan form. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Pärer, jordäpple, knudor - kärt barn har många namn. P4 Västmanlands radiokock Amir Kheirmand lagar denna fantastiska delikatess på tre olika sätt.

Potatisgratäng

4-6 portioner

Tid: 45 minuter

  • 1 stor gul lök, strimlad
  • 1 kg potatis, tunt skivad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk finhackad timjan
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 2 dl riven Västerbottenost
  • ströbröd
  • salt, peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Stek löken i smöret tills den är mjuk och börjar få färg, lägg i vitlöken och vänd runt.

3. Koka upp grädden, salta och peppra ordentligt. Lägg i löken och timjan. Lägg i potatisskivorna.

4. Låt koka upp och lägg sedan allt i en ugnsform. Lägg på osten och gratinera i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten gyllenbrun. För en knaprigare yta kan du strö över lite ströbröd.

 
Pommes Anna

4-6 portioner

Tid: 45 minuter

  • 1 kg potatis (typ bakpotatis), tunt skivad
  • 100 gram smält smör
  • 2 näve parmesanost
  • 1 msk finhackad timjan
  • salt, peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg alla potatisskivor i en bunke. Häll på smören. Lägg i Timjan och salta och peppra ordentligt. Rör runt så att allt blandas ihop men var lite försiktig så du inte bryter potatisskivorna.

3. Arrangera potatisen som en stor ros antingen på bakplåtspapper eller i en springform

4. Baka av i mitten av ugnen tills potatisen är gyllenbrun.

                            

Bruten potatis

4-6 portioner

Tid: 25 minuter 

  • 1 kg fast potatis
  • 50 gram smör
  • 2-3 msk Olivolja
  • ett par Rosmarinkvistar
  • Salt & Peppar

1. Koka potatisen mjuka och låt svalna något. Skalet ska vara på.

2. Sätt ugnen på 225 grader

3. Lägg den kokta potatisen på en plåt eller i muffinsformar. Tryck till den med en gaffel så den blir platt. Lägg på en rosmarinkvist, smör och droppa över olivolja. Salt och peppra ordentligt.

4. Lägg plåten i ugnen och baka av tills potatisen är ordentligt frasigt.


Amirs tips på fler potatisversioner:

Kokt potatis
Råstekt potatis / Rösti
Raggmunk
Latkes
Pommes frites
Potatiskyftor i ugn
Potatiskroketter
Chips
Bakpotatis
Bruten potatis
Hassebackpotatis
Potatisgratäng
Pommes Anna
Potatisfondant
Potatisstomp
Potatismos
Potatispuré
Potatissoppa
Potatispaj
Potatisbakelse
Pommes duchesse
Potatissallad
Potatisklimp/Gnocci
Potatislimpa
Friterade Potatisskal 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".