Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:19 min)
Historiska lämningar kan avgöra framtida vindindustri
Publicerat söndag 2 april kl 11.34
Vattendrag med vindkraftverk i bakgrunden. Fotomontage. Fotograf: Nadine Jörres/VKS Vindkraft Sverige AB.
Fotomontage över hur det skulle kunna se ut med vindkraftverken på Målarberget. Foto: Nadine Jörres/VKS Vindkraft Sverige AB.

Det kan bli industrihistorien som avgör om det ska tillåtas vindkraft kring Olsbenning i Norbergs kommun eller inte.

Vindkraftsprojektet, som kallas Målarberget, ligger för avgörande i mark- och miljödomstolen, men Riksantikvarieämbetet har nu utökat sitt skydd för området.

– Landskapet blir så förändrat när de här vindkraftverken tillkommer, så att det förtar den här landskapsbilden som så tydligt vittnar om det här historiska skeendet som ligger till grund för utpekandet, säger antikvarie Ove Bengtsson på Riksantikvarieämbetet.

Utpekandet av Olsbenning och Lapphyttan som riksintresse har nu till ytan nästan fördubblats, säger Ove Bengtsson.

Det som gör att området skyddas på det här sättet är att Olsbenning är en karakteristisk bergsmansby där landskapet har formats av bergshanteringen, som lades ner på 1870-talet. Lapphyttan är en medeltida orörd utmarkshytta där man bland annat hittat Europas äldsta kända masugn.

Företaget VKS planer på 33 vindsnurror i området fick tidigare klartecken av miljöprövningsdelegationen, men inför det beslutet plockades tre vindsnurror som stod nära lapphyttan bort just på grund av riksintresset.

Beslutet i miljöprövningsdelegationen överklagades och när nu Mark- och miljödomstolen ska avgöra det hela har områdets skydd alltså utökats. Ove Bengtsson är noga med att säga att riksantikvarieämbetets synpunkter bara är en del av allt det som domstolen måste ta hänsyn till.

– Det ankommer ju inte på mig att säga hur tillståndet ska lämnas, utan det är ju domstolen som gör det, säger han.

– Vi har ju inte satt ner foten att det inte ska vara tillåtet med vindkraft här, men i vårt tidigare yttrande så flaggat vi för att det här bör kontrolleras ytterligare och nu får vi till den prövningen så det ser vi fram emot, säger Ove Bengtsson på Riksantikvarieämbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".