Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
deponi av kalciumflourid från Westinghouse
1 av 3
Den äldre av de två deponier på Grytatippen i Västerås där avfall från Westinghouse kärnbränslefabrik ligger. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
En av deponierna på grytatippen i Västerås av kalciumflourid från Westinghouse kärnbränslefabrik.
2 av 3
Den nyare av de två deponierna av kalciumflourid på Grytatippen i Västerås. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Westinghouse säkerhetschef Berndt Holmqvist
3 av 3
Westinghouse säkerhetschef Berndt Holmqvist. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Lyssna
(2:44 min)
Strålsäkerhetsmyndigheten ökar kraven på Westinghouse
Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 05.29

Westinghouse måste presentera en mer långsiktig plan för hur företaget ska hantera det uranhaltiga avfallet från kärnbränslefabriken i Västerås.

Westinghouse har ända sedan början 1990-talet haft dispens för att kunna deponera uranhaltigt avfall från sin kärnbränslefabrik på Grytatippen. Men från att tidigare i regel ha fått dispens med tre år i taget så gäller den senaste dispensen bara 1,5 år, fram till november i år.

Orsaken är att Strålsäkerhetsmyndigheten vill att företaget presenterar en mer långsiktig plan för avfallet. Det nu cirka tio år gamla underlag som finns måste uppdateras.

– Dels har man ju då successivt lagt mer avfall på deponin och dels har avfallshanteringen förändrats så att sammansättningen av olika typer av avfall har ändrats, så att vi behöver ett bättre underlag för att kunna ta ställning till om det här är acceptabelt även i fortsättningen, säger Henrik Efraimsson, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det avfall som hittills lagts på Grytatippen innehåller totalt 160 kilo uran, enligt strålsäkerhetsmyndigheten. Enligt myndigheten är det halter som är i samma nivå med den strålning som finns av sig självt i naturen. Avfallet består till stor del av kalciumflourid och ligger i två stora högar på tippen, en äldre deponi på fyra hektar och en ny på hittills en hektar.

För att förnya dispensen kräver Strålsäkerhetsmyndigheten alltså att Westinghouse levererar ett nytt mer heltäckande underlag som både ska omfatta det som redan deponerats och det som kommer att deponeras. Myndigheten vill också att Westinghouse svarar på vilka andra sätt som finns för att ta hand om avfallet än just deponi.

– Det sker ju hela tiden en utveckling på det här med avfallsomhändertagande så vi tycker att det är dags att göra en förnyad bedömning av om det här är det bästa sättet att ta hand om det här avfallet, säger Henrik Efraimsson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Westinghouse har gjort det strålsäkerhetsmyndigheten krävt och gjort en genomgång som omfattar både dåtid, nutid och framtid för avfallet. Men när det gäller frågan om vilka alternativ till deponi som finns, så är svaret att det inte finns några alternativ.

– När det gäller just kalciumflourid så betraktar vi detta som det bästa lösningen att kunna lägga det på en klass 1-deponi, så att det är alltså det som vi planerar i dagsläget att använda även i fortsättningen, säger företagets säkerhetschef Berndt Holmqvist.

Han säger att Westinghouse ska ta upp frågan till diskussion när företaget har ett möte med Strålsäkerhetsmyndigheten senare denna månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".