Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Björn Svensson MBR
Björn Svensson MBR Västmanland. Foto: Mattias Svensson/Sveriges Radio
Lyssna
(1:01 min)
Lyssna
(1:01 min)
Missnöjda deltidsbrandmän får extra ersättning
Publicerat måndag 3 april kl 16.20
Publicerat måndag 3 april kl 16.20
Björn Svensson MBR
Björn Svensson MBR Västmanland. Foto: Mattias Svensson/Sveriges Radio

För att behålla deltidsbrandmän, missnöjda med ett nytt avtal, skjuter Mälardalens brand- och räddningsförbund till pengar, säger Björn Svensson.

Ett antal deltidsbrandmän har sagt upp sig i landet och i Västmanland, missnöjda med det avtal som träder i kraft 1 maj, ett avtal kallat RiB17.

För att inte deltidsbrandkåren i Hallstahammar, Surahammar och Virsbo ska förlora deltidsbrandmän så kommer Mälardalens brand- och räddningsförbund att gå in med en extra ersättning, säger Björn Svensson avdelningschef för RIB-stationerna, som deltidskårerna heter, på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

– Ett förslag eller ett arbetsgivarbeslut på ersättningar som är förutom det lokala avtalet eller RiB 17 som det här handlar om, så kommer vi att ge ersättningar för att kompensera en del. Vi hoppar att det kommer att ge resultat, säger Björn Svensson och tillägger:

– Ersättningar i form av omkostnader för fordon och fys. Enligt våra beräkningar kommer alla att få en höjning i nivå med märket och som Metall kommer att få.

Det går utöver kollektivavtalet, det är ett sätt att runda det?

– Så kan man också se det.

Med ersättningen från MBR är förhoppningen att deltidsbrandmän som sagt upp sig ska komma tillbaka och att inte fler ska säga upp sig.

Det nya avtalet, som deltidbrandmännen är missnöjda med och som ska gälla från och med den första maj 2017 har förhandlats fram av parterna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Arbetsgivarförbundet Pacta, Brandmännnens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision.

Avtalet benämns RiB 17.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".