Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:59 min)
Surdeg - en trend som håller i sig
Publicerat fredag 7 april kl 11.15
Surdegsbröd blir en vanlig syn i Uddebo i höst. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Kim Lund från Västerås. Foto: Sveriges bagare & konditorer.
2 av 2
Kim Lund från Västerås. Foto: Sveriges bagare & konditorer.

Västeråsaren Kim Lund, Årets bagare 2016, gästar för att prata om trenden som håller i sig och lär dessutom ut hur du gör din egen surdeg.

För bagaren Kim Lund, från Västerås, är varje dag en surdegsdag. Kim berättar i P4 Västmanland att surdegen finns i vårat arv och man har jobbat med surdeg i hundratals år tillbaka i Sverige. Men för ett par år sedan slog surdegshypen till i var och vartannat kök och alla skulle baka eget surdegsbröd. 

Har intresset för surdeg hållit i sig? 

– Ja, men jag tror det är mer vardag nu. Folk är fortfarande intresserade och fler har förståelse och förstå näringsvärdet.

Jag tror surdegen är här för att stanna!

Surdeg är en deg som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier och som används som jäsämne i nyberedd deg vid bakning av bröd.  Att baka med surdeg är enkelt, men tar lite tid att förbereda. 

I ljudklippet hör du hur Kim förklara hur du gör din egen surdegsgrund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".