Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(4:27 min)
Goda förutsättningar för ekoturism i Mälardalen
Publicerat fredag 14 april kl 12.11
Monika och Carl Crafoord, Lasätters gård.
Monika och Carl Crafoord på Lasätters Gård. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio

Natur- och eko-turism ska vara framtidens melodi och här i Mälardalen är potentialen stor, enligt experter i branschen.

FN har utsett år 2017 till "Internationella året för hållbar turism" och intresset för natur- och ekoturism ökar kraftigt, enligt branschorganisationen Visit Sweden.

Idag är cirka 400 företag anslutna till Svenska Ekoturismföreningen, av dem finns cirka 70 i Mälardalen.

Enligt branschorganisationen Visit Sweden är 90 procent av deras målgrupp "den globala resenären". Hit räknas 81 miljoner människor som är intresserade av naturen.

– De associerar Sverige som ett land med vacker och orörd natur: Det är det som kommer högst, och Mälardalen har en oerhörd potential då det gäller svensk naturturism, säger Jenny Jonevret som är projektledare för Visit Swedens satsning på natur- och ekoturism.

Regeringen har satsat 70 miljoner kronor under en treårsperiod för att Visit Sweden ska stärka bilden av Sverige som turismnation, och närmare 30 av dem går till projektet för natur- och ekoturism på landsbygden.

Enligt Visit Sweden så finns det idag ca 2 700 företag inom naturturism och de omsätter minst 3,6 miljarder kronor årligen.

Visit Swedens projekt syftar till att marknadsföra Sverige som ett turistland för naturintresserade, nyfikna upptäckare och riktar sig i första hand in på besökare från Tyskland, USA, Storbritannien och Frankrike.

Enligt Henrik Wester som är turistchef i Västmanland och ledamot i Ekoturimsföreningens styrelse, är Mälardalens läge gynnsamt.

– Förutsättningarna för naturturism här i Mälardalen är väldigt goda av flera skäl. Dels att vi har en Stockholmsdynamik med en marknad runt Stockholm med internationella flygplatser och att storstaden har en viss dragningskraft.

– Mälardalen har möjlighet att erbjuda den typ av aktiviteter som efterfrågas alltmer inom naturturismen, säger Henrik Wester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".