Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Amirs smarriga lax med rotselleripuré och grymma tillbehör
Publicerat torsdag 27 april kl 09.45
Lax med rotselleripuré och picklade senapsfrön.
1 av 6
Lax med rotselleripuré och picklade senapsfrön. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Vår radiokock Amir Khiermand rör om i kastrullerna.
2 av 6
Vår radiokock Amir Khiermand rör om i kastrullerna. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Det brynta smöret ska skedas över maten.
3 av 6
Det brynta smöret ska skedas över maten. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amir gör lax med rotselleripuré och grymma tillbehör.
4 av 6
Amir gör lax med rotselleripuré och grymma tillbehör. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Jonna Noblin besöker radiokocken Amir Kherimand.
5 av 6
Jonna Noblin besöker radiokocken Amir Kherimand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Idag blir det lax hos vår radiokock Amir Khiermand.
6 av 6
Idag blir det lax hos vår radiokock Amir Khiermand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Vår radiokock Amir Kheirmand har plockat fram en av de vanligaste fiskarna på matbordet och gör den extra god.

Lax med rotselleripuré och grymma tillbehör

4 portioner

Tid: 45 minuter

 

4 portioner laxfiléer

100 gram smör

1 näve ärtor

1 bunt sparris, delad i 3 bitar

dill

krasse

 

1.       Sätt ugnen på 200 grader.

2.       Bryn smöret och håll varmt.

3.       Koka ärtor och sparris 3-4 minuter i saltat vatten. Häll av.

4.       Salta och peppra laxen. Droppa över lite olja och grilla i ugnen cirka 10 minuter till en innertemperatur på 55 grader.

5.       Lägg purén på en tallrik, lägg på laxen, lägg på grönsakerna och skeda över brynt smör. Garnera med picklade senapsfrön, dill och krasse.

 

Picklade senapsfrön

1 dl gula senapsfrön

1 dl ättika

2 dl socker

2 dl vatten

 

1.       Sjud senapsfröna i 1-2-2 lag 10 minuter, häll upp i en glasburk och låt svalna. Förvara i kylen.

 

Rotselleripuré

400 gram rotselleri, tärnad

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 klick smör

Lyx: 1 tsk tryffelpaste (Finns i delikatessbutiker)

Salt och peppar

 

1.       Koka rotsellerin i grädde och smör tills den är mjuk.

2.       Lägg den mjuka rotsellerin i en matberedare. Ta inte med all gräddmjölk. Mixa slät och späd med lite gräddmjölk i taget tills du får en krämig puré. Runda av purén med smör och smaka av med salt och peppar. För en lyxigare variant så kör i en klick tryffelpasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".