Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Regionpolischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Lyssna
(2:11 min)
Efter Lena Tysk-fallet: Nu svarar regionpolischefen på kritiken
Uppdaterat torsdag 27 april 2017 kl 16.06
Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 14.31

Nu uttalar sig regionpolischefen Carin Götblad om tystnaden efter att en underlydande chefen Lena Tysk skällt ut en underlydande chef och sagt att hon aldrig mer får prata med media.

Igår friades den tidigare polischefen Lena Tysk av tingsrätten. Hon stod åtalad för ofredande men åtalet ogillades av Västmanlands tingsrätt.

Polisförbundets ordförande är kritisk till tystnaden från regionpolisledningen och menar att den riskerar att sprida sig ner i organisationen så att andra poliser och polischefer inte vågar uttala sig i media. 

Föreningen Grävande journalister har utsett Polisregion Mitt till 2016 års vinnare av antipriset Årets rullgardin för att regionpolisledningen har vägrat att uttala sig om det här fallet. 

Hon åtalades för att hon i oktober ska ha gått till angrepp mot Agneta Kumlin som är polischef i norra Västmanland. Enligt åtalet skulle Lena Tysk ha sagt "vad faan har du sagt till pressen" och tryckt upp sin mobiltelefon nära Kumlins ansikte och skrikit "du är döööd" och "du får aldrig mer tala med pressen".

Bakgrunden till Lena Tysks utbrott ska ha varit att Agneta Kumlin uttalat sig i medier om den nya polisorganisationen. Lena Tysk har lämnat sin tjänst som polisområdeschef, men jobbar kvar inom polisens regionkansli.

Ralf Andersson, ordförande i polisförbundet Västmanland, säger till P4 Västmanland att det handlar om meddelarfriheten och offentlighetsprincipen och att både polisförbundet och regionledningen har samma uppfattning om det, men att det är viktigt att ändå uttala sig.

– Frågan är så pass stor att det är en fråga som tarvar att man personligen ställer upp på intervjuer i frågan, säger han.

Vad finns det för risk om inte den högsta ledningen uttalar sig, tror du?

– Det råder ju rent allmänt sett inom polisen en tysthetskultur och det är olyckligt om den bilden bekräftas, säger Ralf Andersson.

Carin Götbland, regionpolischef i region mitt, säger att hon rent principiellt inte kommenterar pågående personalärenden, men att hon varit noga med att tala om för alla medarbetare i regionen att det är fritt fram att uttala sig. Samtidigt förstår hon polisförbundets synpunkt.

– Jag kan ha tio medier som ringer direkt in till mig samma dag och svarar jag en och ger intervjuer så måste jag göra det till alla och det vi har gjort då är att kommunikatörerna ringt upp och talat om vad vi kan säga och så har jag skickat skriftliga uttalanden för då kan jag skicka till er alla tio på samma gång.

– Men vi får väl ta till oss av det här och fundera om det i framtiden finns någonting mer tydligt att göra utåt, säger Carin Götbland.

Carin Götbland avböjer ännu en gång att kommentera just åtalet mot Lena Tysk och händelserna som låg bakom åtalet. Hon vill invänta att domen som meddelades i Västmanlands tingsrätt igår vunnit laga kraft, det vill säga inte längre kan överklagas.

Mer om Polischef utreds
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".