Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Robert Hårdh, Civil rights defenders
Robert Hårdh, Civil rights defenders. Foto: Pontus Lundahl/TT
Lyssna
(2:31 min)
Civil Rights Defenders: Vi kommer att driva ärendet vidare
Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 05.10

Riksåklagaren återupptar förundersökningen om Sinthu Selvarajahs död. Det har väckt hopp hos Sinthus familj och Civil Right Defenders, som har företrätt de anhöriga.

– Det är förstås väldigt positivt. Nu har ju det här granskats i olika omgångar, vi kan bara hoppas att Riksåklagaren kommer till en annan bedömning. Vi menar att det finns tydliga omständigheter som gör att polisen kan hållas ansvariga för Sinthus död, säger Robert Hårdh, chef på organisationen Civil Right Defenders.

Den 28-åriga injengören Sinthu Selvarajah avled år 2014 efter ett ingripande av polisen. Han var då intagen på psykiatriakuten på Västmanlands sjukhus för en tillfällig psykos.

Några månader senare lades förundersökningen ner då åklagaren bedömde dödsfallet som en olyckshändelse.

Men när Ekot granskade förundersökningen upptäcktes flera felaktigheter. Dessutom framträdde vittnen som inte hörts av polisen tidigare och berättade att polisen satt ett knä i ryggen på Sinthu Selvarajah.

De nya uppgifterna fick rättsläkaren att göra en ny bedömning där han skrev att händelseförloppet talar för att "den slutliga döden har orsakats av polisens ingripande".

Riksåklagaren Anders Perklev meddelade tidigare i dag att han beslutat att förundersökningen ska återupptas, men han är inte säker på att det kommer att leda till en rättegång:

– Det här handlar om att ta upp förundersökningen på nytt och göra ytterligare utredningsåtgärder, säger han. 

Men Robert Hårdh på Civil Right Defenders tycker att det finns så många felaktigheter i de tidigare förundersökningarna att de kommer att driva frågan vidare oavsett utgången av den nya förundersökningen.

– Inte bara på grund av det faktum att polisen hade möjlighet att prata ihop sig utan det är ju vad som sker i samband med ingripandet när man tömmer tre pepparsprejsburkar i ansiktet på honom samtidigt som man håller en platspåse för munnen vid ett tillfälle.

– Det finns så många olika aspekter som gör att det sammantaget är ytterst anmärkningsvärt att frågan inte varit föremål för en rättslig prövning tidigare, säger Robert Hårdh.

Det är viktigt att rättsväsendet blir bättre på att hantera den här typen av fall när polisen gör fel, menar han. Polisen gör det allra flesta ingripanden på ett bra sätt men när det går fel bör staten se till att det finns metoder för att komma till rätta med det.

– Vi får se vad utredningen leder fram till, leder den inte till resultat kommer vi att fortsätta driva ärendet vidare, säger Robert Hårdh.

Mer om Fallet Sinthu P4 Västmanland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".