Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvårdspersonal rullar sängliggande patient genom korridoren. Foto: Erik G Svensson
1 av 2
Arkivbild: Erik G Svensson
Liselott Sjöqvist
2 av 2
Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:39 min)
Lyssna
(1:39 min)
Personalbrist leder till att undersköterskor gör sjuksköterskors jobb
Publicerat söndag 7 maj kl 11.04
Publicerat söndag 7 maj kl 11.04
Sjukvårdspersonal rullar sängliggande patient genom korridoren. Foto: Erik G Svensson
1 av 2
Arkivbild: Erik G Svensson
Liselott Sjöqvist
2 av 2
Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Att ge undersköterskor mer ansvar är ett sätt att hantera sjuksköterskebristen, menar sjukhusledningen i Västmanland. Men Vårdförbundet är kritiskt.

Inom sjukvården i Västmanland pågår ett arbete med att se över olika arbetsuppgifter, bland annat sjuksköterskornas arbetsuppgifter.

– Även om man är omvårdnadsansvarig så behöver inte det betyda att man gör alla omvårdnadsuppgifter. Det kan man ju delegera till undersköterskor och den genomgången har vi nu gjort, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef i Västmanland.

– Jag ser att många kliniker jobbar mycket med att höja kompetensen för undersköterskorna.

Ett konkret exempel där andra yrkesgrupper kan göra det som sjuksköterskorna gör idag, är den mellanvårdsavdelning för äldre utskrivningsklara patienter som planeras på sjukhuset i Västerås.

På den avdelningen är det tänkt att fler undersköterskor och paramedicinare, som fysioterapeuter, ska vårda patienterna. Men det ser Vårdförbundet vissa risker med.

– Genom att lösa situationen med andra grupper gör ju att du utsätter patienter för risker. Du har inte rätta kompetensen att bedriva god och säker vård, säger Jani Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland.

Men handlar inte det om att ni från Vårdförbundet värnar sjuksköterskorna på bekostnad av andra grupper?

– Vi har ett ansvar. Vi har en legitimation som garanterar patienterna att vi har den kunskapsnivån. Skulle jag själv bli sjuk så vill jag ha den vård som säkerställer att jag inte blir felbehandlad.

– Vi har ett yrkesansvar, ett legitimationsansvar och ett samhällsansvar och det är viktigt att lyfta det, säger Janí Stjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".