Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sommarstugan utanför Arboga.
Sommarstugan utanför Arboga. Foto: TT
Lyssna
(1:47 min)

Idag börjar rättegången om sommarstugemorden

Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 05.01

De närmaste veckorna kommer två mord, ett mordförsök, grovt bedrägeri, pengar, relationsproblem, konflikter med föräldrar och hemlig avlyssning att stå i fokus vid Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Idag börjar den över 20 dagar långa rättegången mot den 42-åriga kvinna från Eskilstuna som står åtalad för att för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma i deras sommarstuga utanför Arboga.

Hon ska enligt åklagarna ha utfört mordet tillsammans med sin pojkvän, en man i 20-årsåldern.

Förundersökningen omfattar drygt 7 000 sidor.

Mannen har erkänt att han tillsammans med kvinnan åkte till sommarstugan utanför Arboga på kvällen den 3 augusti förra året, att han drogpåverkad gick in i hennes föräldrars sommarstuga och knivhögg dem ett flertal gånger när de låg och sov medan hon satt kvar och väntade i bilen utanför.

Men kvinnan förnekar brott och hävdar att hon inte var vid sommarstugan den aktuella tidpunkten och att hon inte hade några ekonomiska motiv.

– Min klient har hela tiden varit tydlig med att hon inte varit med ut till Granliden den aktuella kvällen. Det är inte hon som ska förklara hans beteende. Det får stå för honom det han har utfört, sade advokat Amanda Hikes när åtalet presenterades för drygt en vecka sedan.

Bland åklagarnas starkaste bevisning finns DNA-spår från pojkvännen under pappans naglar, blodspår från pappan i jobb-bilen, avtryck från pojkvännens joggingskor i sommarstugan och så hemlig avlyssning som enligt åklagarna visar att hon är skyldig.

Det finns också omfattande kartläggning av sms- och telefontrafik och en mängd vittnesmål, bland annat ett som vid sommarstugan på mordkvällen sett två personer i en bil som liknade kvinnans jobb-bil.

Åklagarna hävdar att kvinnan inte har något alibi för mordkvällen och att hon ordnade barnvakt för att kunna åka iväg med pojkvännen till sommarstugan. Själv har hon haft nio olika versioner om vad hon gjorde och var hon var den aktuella kvällen.

Enligt polisutredningen har hon på olika sätt, även inne från häktet, försökt påverka sin omgivning att få stöd för sin linje att hon är oskyldig och att andra låg bakom.

– Vi kommer att gå igenom åtalet och vi kommer att bestämma vilken bevisning vi ska åberopa i tingsrätten, säger kvinnans advokat, Amanda Hikes.

När det gäller den dåvarande makens död i augusti 2015 så hävdar åklagarna att han drunknat, men inte i Hjälmaren där han hittades. Bristen på kiselalger i mannens kvarlevor ska, enligt analyser som gjordes i samband med att polisen öppnade hans grav i höstas, visa att han inte drunknade på fyndplatsen. Åklagarna är dock inte säkra på var mannen dödades.

– Vi kan inte säga var det här har hänt, det är knapphändig information, man får dra slutsatser utifrån det material som finns, sade åklagare Johan Fahlander när han presenterade åtalet vid en presskonferens. 

Kvinnan anklagas för att ha dödat honom och fyra dagar senare ha försökt att få ut pengar genom en falsk livförsäkring. Detta och omständigheterna att mannen var fullt frisk och simkunnig, att han hittades på grund vatten och att kvinnan lämnade olika uppgifter till personer i sin omgivning om mannens död efteråt, gör att hon anklagas för mord.

– Hennes uppfattning är att det är en olyckshändelse, enligt advokat Amanda Hikes.

Mycket i kvinnans liv kretsade kring pengar, har en nära anhörig sagt i polisförhören. Hon hade en relativt bra inkomst, men levde över sina tillgångar och hon fick ekonomisk hjälp av sina föräldrar, men relationen mellan dem var mycket ansträngd, enligt förundersökningen där det ekonomiska motivet är centralt.

Det framgår också av förundersökningen att hon var intresserad av att köpa föräldrarnas sommarstuga som de planerade att sälja, men det sade föräldrarna nej till och det skapade infekterade konflikter dem emellan.

Kvinnan kan lida av en allvarlig psykisk störning visade den första så kallade paragraf 7-undersökningen, en mindre sinnesundersökning.

Även pojkvännen kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid gärningarna.

Mer om Sommarstugemorden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".