Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Haile Mahteme läkare
Haile Mahteme läkare och verksamhetschef kirurgkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
Lyssna
(1:25 min)
Lyssna
(1:25 min)
Patienthotell ska minska överbeläggningar
Publicerat torsdag 11 maj kl 06.25
Publicerat torsdag 11 maj kl 06.25
Haile Mahteme läkare
Haile Mahteme läkare och verksamhetschef kirurgkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Sjukhuset i Västerås kan få ett patienthotell. Där ska patienter som inte är svårt sjuka vårdas i väntan på utskrivning, säger läkaren Haile Mahteme.

Ett patienthotell, observationsplatser för nyopererade patienter och en mellanvårdavdelning för äldre är några av de åtgärder som planeras på sjukhuset i Västerås.

Tanken är att de ska minska överbeläggningarna och ge plats åt svårt sjuka patienter, enligt Haile Mahteme, docent och ny verksamhetschef på kirurgkliniken sedan oktober 2016. 

– Vi har inga övernattningsplatser här i Västmanland. I Uppsala finns det patienthotell, där patienter som inte har ett medicinskt behov, men på grund av ålder eller annan orsak kan ha behov av att övernatta efter ett ingrepp, säger Haile Mahteme.

Med de observationsplatser som också planeras för nyopererade på sjukhuset så skulle kirurgkliniken varje dag få tillgång till fler vårdplatser, menar Haile Mahteme.

– Observationsplatserna, vi har i genomsnitt ungefär sex patienter som inte behöver läggas in på en vårdavdelning, de behöver bara en observationsplats, säger Haile Mahteme till P4 Västmanland.

På sjukhuset i Västerås, där överbeläggningarna blivit allt fler sedan oktober 2016, kommer de olika åtgärder som nu planeras att minska trycket, säger Haile Mahteme.

– Det är också glädjande att vi är på rätt väg, sjuhusövergripande kommer vi att ta hand om det här, säger Haile Mahteme.

Observationsplatserna och boendet för patienter som kan behöva bo nära sjukhuset efter ett ingrepp kommer att placeras på samma avdelning i lokaler som idag står tomma på sjukhuset i Västerås.

På mellanvårdsavdelningen som också planeras är det tänkt att äldre patienter ska vårdas där i väntan på att komma till ett annat boende. 

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".