Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:49 min)
Vården missade Camillas hjärntumör
Publicerat torsdag 18 maj kl 05.10
Camilla Broberg
1 av 4
Camilla Broberg i Västerås fick vänta två månader på ett få en hjärnröntgen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
bild uppifrån av tumören som satt i pannloben
2 av 4
Tumören som satt i pannloben var i storleken av en liten apelsin. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
röntgenbild på tumören
3 av 4
En röntgenbild på tumören, som satt i pannloben. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
bild av hur stor del av skallbenet som fick ersättas av en så kallad lambå
4 av 4
Här syns hur stor del av skallbenet som fick ersättas av en så kallad lambå. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar vården i Västmanland efter att flera kliniker missat den hjärntumör som plågade västeråsaren Camilla Broberg.

Under två månaders tid sökte hon vård för svår huvudvärk och kräkningar, men ingen av de tre vårdenheterna hon besökte gav rätt hjälp.

– Till slut så blev jag så apatisk och höll mig mest hemma, drog ner persiennerna, blev mörkrädd, vågade inte titta på TV.

– Jag kände mig vara väldigt missförstådd och när man är så där dålig så till slut så orkar man inte, säger Camilla Broberg till P4 Västmanland.

Det började som tinnitus i ena örat, men blev snabbt värre med huvudvärk, yrsel, kräkningar och nackstelhet. Gång på gång sökte Camilla Broberg vård hos familjeläkaren, på akuten, på medicinkliniken, hon fick tid hos sjukgymnast och en psykolog.

Först sedan hon tappat mycket i vikt och även lagts in på psykiatrin gjordes en hjärnröntgen som visade en hjärntumör, stor som en liten apelsin.

Tumören opererades bort, men efter två månader fick hon en infektion i skallbenet som blev så allvarlig att delar av skallbenet fick opereras bort och ersättas av en så kallad lambå, som är ett konstgjort lock som täcker hålet i skallen.

Camilla Broberg anmälde den fördröjda diagnosen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som också riktar kritik mot region Västmanland, bland annat för att diagnosen dröjde och även den otydliga samordningen mellan vårdenheterna.

Alla inblandade kliniker har skriftligen bett Camilla om ursäkt och det som hon drabbades av har också lett till förbättringar inom vården: medicinkliniken inför en hjärntumörprocess.

– Om det kommer in en människa till akuten med huvudvärk och personlighetsförändring och allt vad man nu kan tänkas ha, så får man en hjärnröntgen direkt för att man ska kunna utesluta en tumörsjukdom i hjärnan, säger Camilla Broberg till P4 Västmanland.

Hur känns det att det ändå har lett till någonting?

– Jag tycker att det känns bra, för målet med min anmälan var ju att det här inte ska få hända igen, säger hon.

Camilla Broberg är idag helt frisk, men går på regelbundna kontroller.

Här kan du höra en längre intervju med Camilla Broberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".