Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck.
Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck. Foto: Sveriges Radio och Centrum för rättvisa
Lyssna
(1:20 min)

HD avgör uppmärksammad tvist om högskoleutbildning

Uppdaterat måndag 28 augusti 2017 kl 15.59
Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 13.21

Högsta domstolen ska nu avgöra den långdragna tvisten mellan Mälardalens högskola och den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck.

Att HD tar upp tvisten kommer att få stor betydelse för alla lärosäten.

Personer som kommer från ett land utanför EU/EES för att studera vid ett svenskt lärosäte måste betala för studierna.

Connie Dickinson Askenbäck från USA betalade 170 000 kronor för kandidatutbildningen vid Mälardalens högskola. När Universitetskanslersämbetet fann utbildningen undermålig begärde hon pengarna tillbaka.

Tingsrätten ansåg att Connie Dickinson Askenbäck skulle få tillbaka hela avgiften, men Mdh överklagade och Hovrätten ansåg att Mdh skulle betala tillbaka halva studieavgiften.

Både Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck överklagade hovrättens dom och i dag beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd.

– Ja, jag hoppas ju att Connie Dickinson ska få hela den summa som hon har betalat för den här underkända utbildningen tillbaka. Jag hoppas också att det ska bli en tydlig dom från Högsta Domstolen, som markerar och tydliggör att staten har ett fullt ansvar att betala tillbaka pengar till enskilda människor om staten säljer en undermålig tjänst, säger Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa som företräder Connie Dickinson Askenbäck.

– Jag hoppas ju att inte bara vi, utan hela högskolesektorn, ska få det tydliga besked som vi har väntat på sedan 2011 och faktiskt innan dess också. Så det är egentligen det vi är ute efter, vi vill veta vad som gäller, säger Ann Cederberg/högskoledirektör på Mälardalens högskola.

Mer om Connie Dickinson-fallet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".