Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Margareta Johnssons man fick en allvarlig hjärtinfarkt
Margareta Johnssons man fick en hjärtinfarkt - men eftersom han kunde sitta upp fick han ingen ambulans
P4 Västmanland granskar ambulansen
Lyssna
(2:31 min)

"Kan du sitta upp? Då får du åka sjuktransport"

Uppdaterat tisdag 17 oktober 2017 kl 13.13
Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 05.00

Flera i Sala kan berätta historier om hur de ringt sjukvårdens egna larmcentral på 112 och fått bråka för att få hjälp eller inte alls fått det. Det berättar Margareta Johnsson, vars man Johnny nekades ambulans när han fick en hjärtinfarkt.

– Det var vid middagstid han började säga att han hade ont. Han ringde och pratade med sjuksköterska på 1177. Han kom tillbaka och sa att de kontaktar 112. "Vad bra" sa jag, "för då ska du nog åka ambulans". Men då ringer de från sjukvårdens larmcentral 112 och frågar "ligger du ner?". "Nej, jag sitter upp, för jag har så ont" svarade Johnny. Då sa de att då får du ta sjuktransport, säger hon.

Väl inne på akuten i Västerås blir Johnny sittande. Efter ungefär en timme får han träffa en läkare som genast misstänker hjärtinfarkt.

– Och då gick det fort, berättar hon.

Johnny dör några dagar senare. Men, förklarar läkaren för Margareta, inte som en följd av att han nekats ambulans. Oavsett tycker hon att det är förfärligt hur både larmcentral och akutklinik missade en man med hjärtinfarkt.

Ansvarig klinikchef Caroline Thunell vill inte säga något om hur hon ser på larmcentralens bedömningar och inte heller vad som gjorts på kliniken för att undvika att detta händer igen.

Men fallet med mannen som dör i taxi säger hon att det av sekretesskäl inte går att kommentera.

– Men vi arbetar kontinuerligt med avvikelser också framåt. Att bli duktiga på samtal, lyssna på samtal och lära av det som skett och se framåt. Jag är trygg med det handhavande vi har i dag.


Den här artikeln är redigerad.

I den första versionen stod det att anhöriga ringt SOS Alarm flera gånger men nekats ambulans. Rätt ska vara att det är sjukvårdens egen larmcentral som prioriterar och skickar ut ambulans. SOS Alarm tar dock emot samtalen via 112 men skickar sjukdomsfall vidare till sjukvårdens larmcentral vilket också framgår i övrig rapportering i ämnet.

Om systemet för utlarmning av ambulanser

När en patient ringer larmnumret 112 så svarar en larmoperatör på SOS Alarm, och om det är ett sjukvårdsärende så kopplar den vidare till Sjukvårdens larmcentral. Sjukvårdens larmcentral ingår i ambulanssjukvården och drivs av Region Västmanland (tidigare landstinget).

Sjukvårdens larmcentral är bemannad med sjuksköterskor som bedömer om det ska skickas ut ambulans eller inte.

Relaterat

Mer om P4 Västmanland granskar ambulansen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".