Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pilfinksgården äldreboende
Pilfinksgårdens äldreboende på Råby. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:08 min)

Ny anmälan mot Pilfinksgårdens äldreboende

Publicerat lördag 14 oktober 2017 kl 08.34

Anhöriga till en äldre man med alzheimer kritiserar patientsäkerheten på Pilfinksgårdens äldreboende i Västerås i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

"På grund av okunskap, brist på tid och nonchalans höll pappa på att mista livet på detta boende 16 september.

Så skriver dottern till en 76-årig man som bott på Pilfinksgården i sin anmälan till IVO.

I P4 Västmanland har vi tidigare berättat om händelsen då mannen fördes med ambulans till sjukhuset i Västerås, och det efter att ha kräkts avföring.

Enligt anmälan ska 4-5 sjuksköterskor och en läkare som aldrig träffat patienten ansett att det inte var ett kritiskt tillstånd.Det var först efter att anhöriga krävt ambulanstransport som mannen sent omsider fördes till sjukhuset.

Väl på sjukhuset tömdes mannen på 6 liter urin och avföring och dagen efter opererades han akut på grund av stopp i tarmen. Mannen drabbades även av dubbelsidig lunginflammation och en svampinfektion i blodet.

I sin anmälan till IVO ifrågasätter dottern till mannen patientsäkerheten på boendet – och oviljan från personalens sida att hjälpa pappan.

Senast 6 november ska Västerås stad svara Inspektionen för vård och omsorg.

P4 Västmanland har sökt ansvariga inom Västerås stad för en kommentar men ingen vill låta sig intervjuas. Vi har fått det här svaret från Karin Svarstad Gepertz, kommunikationsstrateg på Västerås stad Vård och omsorg: 

"Med anledning av att du har sökt Helena Öhrling för en intervju vill jag än en gång meddela från förvaltningens sida att vi inte kan uttala oss om enskilda ärenden eftersom vi då skulle bryta mot den sekretesslagstiftning som råder." 

Mer om Pilfinksgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".