Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Steamed buns
1 av 7
Amirs steamed buns. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Krispigt fläsk.
2 av 7
Krispigt fläsk. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Steamed bun.
3 av 7
Steamed bun. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Steamed buns på plåt
4 av 7
Steamed buns på gång. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken fixar buns.
5 av 7
Radiokocken fixar buns. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Utkavlad bun.
6 av 7
Utkavlad degboll som ska bli en Steamed bun. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand.
7 av 7
Radiokocken Amir Kheirmand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amirs steamed buns med krispigt fläsk
Publicerat torsdag 7 december kl 09.45
Publicerat torsdag 7 december kl 09.45
Steamed buns
1 av 7
Amirs steamed buns. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Krispigt fläsk.
2 av 7
Krispigt fläsk. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Steamed bun.
3 av 7
Steamed bun. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Steamed buns på plåt
4 av 7
Steamed buns på gång. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken fixar buns.
5 av 7
Radiokocken fixar buns. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Utkavlad bun.
6 av 7
Utkavlad degboll som ska bli en Steamed bun. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand.
7 av 7
Radiokocken Amir Kheirmand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Ett ångat asiatiskt bröd fyllt med läckerheter är vad som står på menyn när när vår radiokock Amir Kheirmand lagar årets sista middagstips i P4 Västmanland. Här hittar du receptet.

Steamed buns med krispigt fläsk

(6-8 portioner)


Steamed buns:

12 g torrjäst

350 g fingervarmt vatten

600 g vetemjöl

70 g socker

20 g torrmjölk

20 g salt

½ tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

100 g rumsvarmt smör

Blanda jästen i vattnet. Lägg sedan i resterande ingredienser och klicka sist i smöret.
Kör degen i en degmaskin 10 minuter på låg hastighet tills du får en smidig och elastisk deg.
Jäs degen cirka 1 timme till dubbel storlek.
Dela degen i 60 gramsbitar. Forma till runda bollar och låt jäsa 30 minuter.
Kavla ut varje boll till elipser, pensla uppsidan med olja och vik på mitten.
Ånga brödet 8-10 minuter
 

Krispigt Fläsk:

1 kilo rimmad fläsk utan svål

2-3 msk Hoisinsås

3 vitlöksklyftor

1 tumme Ingefära

2 msk risvinäger

2 msk Soja

½ dl honung

Skär fläsket i 5 mm skivor.
Blanda ihop resterande ingredienser till en marinad. Blanda ihop med Fläskskivorna och låt marinera i kylen 6 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Plocka ut Fläskskivorna, lägg på en plåt och grilla i ugnen cirka 20-30 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga. Pensla på marinaden som är kvar på skålen då och då för att få in ännu mer smak.
 

Picklad gurka:

1 gurka, slantad

½ dl risvinäger

½ socker

½  dl vatten

1 tsk salt

Blanda ihop vinäger, socker, vatten och salt i en bunke. Skiva Gurkan 2-3 mm, gärna med en Mandolin och lägg i bunken. Låt stå och dra 30 minuter i kylskåpet.
 

Chilimayo:

2 dl majonnäs

½ msk Srirachasås

1 tsk limesaft

1 msk finhackad Gari (inlagd Ingefära)

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Låt stå och dra 30 minuter i kylskåpet.
 

Tillbehör:

Koriander

Rostade jordnötter (grovhackade)

Lime

Hoisinsås

Dela en Bao, pensla på lite Hoisinsås.
Lägg på fläsket, inlagda gurkan, chilimayo
Pressa över några droppar lime och garnera med koriander och jordnötter.

Relaterat
Mer om Radiokocken Amir
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".