Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Björnö-beslutet överklagat

Publicerat onsdag 15 maj 2002 kl 17.16
Avverkningen av skog på Björnön i Västerås har nu överklagats. Därmed blir det Miljödomstolen som kommer att avgöra frågan.
Naturskyddsföreningen har överklagat länsstyrelsens beslut om att tillåta trädaverkning på Björnön, enligt vilket trädaverkning tillåts på en yta motsvarande 59 fotbollsplaner. Naturskyddsföreningen begär också att Miljödomstolen beslutar att ingen avverkning får påbörjas förrän ärendet blivit slutligt avgjort. Den miljökonsekvensbeskrivning som gjordes inför beslutet är ofullständig, anser Naturskyddsföreningen, som menar att den inte innehåller en fullständig inventering av växt- och djurarter. Eftersom det på Björnön finns flera sällsynta arter anser Naturskyddsföreningen att beslutet aldrig ha borde ha fattats. Helst skulle man se att naturreservatet på Björnön förblev opåverkat, men man är beredd att godta en kompromiss där landnings- och startbanan behålls förkortad 400 meter i den södra änden. Det skulle innebära att mindre skog - ungefär hälften så mycket - skulle avverkas än om man följer huvudalternativet. Naturskyddsföreningen tror att flygtrafiken till och från Västerås kommer att fungera ändå. Naturskyddsverket har även synpunkter på hur ärendet har handlagts. Den anser bland annat att man tagit hänsyn till skrivelser som kommit in efter det att remisstiden gått ut. Tiden för att överklaga länsstyrelsens beslut går ut idag. Även de två miljöpartistiska kommunpolitikerna Andreas Porswald och Flemming Sörensen i Västerås har överklagat länsstyrelsens beslut att godkänna avverkningen på Björnön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".