Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler överklaganden angående Björnön

Publicerat torsdag 16 maj 2002 kl 12.51
Nu har även Friluftsfrämjandet och Naturvårdsverket överklagat länsstyrelsens beslut att låta Västerås stad avverka 43 hektar skog på Björnön. Igår eftermiddag skickade Västerås naturskydssförening och miljöpartiet in sina överklaganden. Nu är det upp till miljödomstolen i Stockholm att fatta beslut i frågan. Hur lång tid det kommer att ta är det ingen som vet.
Västerås stad vill hugga ner träd på naturreservatet Björnön motsvarande en yta av 59 fotbollsplaner för att göra start och landning på Västerås flygplats säkrare. Det är Luftfartsinspektionen som kräver en förbättring av flygsäkerheten, annars drar myndigheten in flygplatsens tillstånd att ta emot större plan. Och det vill Västerås stad förhindra, eftersom staden äger 60 procent av flygplatsen och vill utveckla trafiken i framtiden. Den miljökonskekvensbeskrivning som gjordes om avverkningen har fått hård kritik, många anser att den är ofullständig, bland annat miljöpartiet som hävdar flera berörda myndigheter och allmänhet inte fått chans att yttra sig. Dessutom anser miljlöpartiet att man inte utrett alla alternativ som finns, för att det blir för dyrt för Västerås stad att genomföra dem. Också Västerås naturskyddsförening tycker att utredningen är bristfällig och det gör även Frilufts-främjandet i Västmanland, som kräver att beslutet rivs upp och att landningsbanan flyttas så att start och landning uppfyller Luftfartsinspektionens krav på flygsäkerhet. Om Västerås stad får hugga ner skogen kommer naturvärden att skadas och fågellivet utarmas och västeråsarna får betydligt sämre möjlighet att bedriva friluftsliv, skriver Frilufts-främjandet. Även Naturvårdsverket har överklagat beslutet, eftersom det finns så många sällsynta växtarter på Björnön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".