Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Egen vårdcentral för flyktingar i länet

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 07.19

Nu ska landstinget satsa på bättre hälso- och sjukvård för flyktingar. Det är flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd som kan få en egen vårdcentral i länet.

Redan idag finns asylhälsan där asylsökande kan söka sjukvård och nu är det meningen att även de som fått stanna ska få ett ställe att vända sig till i hälso- och sjuvårdsfrågor. Projektledaren Cecilia Andréasson menar att det finns flera fördelar men en samlad verksamhet:

-Jag tror att det helt enkelt skulle bidra till att människor kommer in lättare i samhället. Man får en bättre hälsa. Man kanske till och med får del av förebyggande verksamhet eftersom folkhälsofrågor är någonting som är stort i Landstinget Västmanland. Och man kan ta vara på det positiva med att vi blir ”blandade”, säger Cecilia Andréasson till P4 Västmanland.

Idag kan de flyktingar som fått permanent upphållstillstånd vända sig som alla andra till sin familjeläkare men det kan finnas lägen så den vanliga sjukvården inte riktigt räcker till. Det kan till exempel handla om språksvårigheter - att patienten och personalen på vårdcentralen helt enkelt inte förstår varandra eller det kan handla om andra svårigheter som gör att man inte får den vård man har rätt till:

-Det handlar framförallt om kulturkompetensen, alltså bemötandet, förståelsen för varifrån den här personen kommer och hur det ser ut där. Att fånga upp kanske mer subtila saker hos de här personerna. Vi söker ju sjukvård i olika kulturer för olika saker, förklarar Cecilia Andréasson.

Det landstinget gör nu är att man undersöker hur många flyktingar med permanent upphållstillstånd det finns i länet och vilka behov av samlad hälso- och sjukvård de har. Om man kommer fram att det finns behov att samla resurserna är det meningen att man startar verksamheten i mars nästa år. Men man tänker inte bygga upp något helt nytt utan utnyttja det man redan har, alltså man bygger ut den nuvarande asylhälsan berättar Cecilia Andréasson:

-Idag är ju asylhälsan en bra verksamhet helt enkelt som vi vill förstärka med framförallt psykiatrisk och barnpsykiatrisk kompetens. Det är ju det vi ser redan idag att vi skulle behöva, säger projektledare Cecilia Andréasson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".