Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Björnöns träd får stå kvar?

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 12.13

Det är inte längre säkert att det blir någon avverkning av skog på Björnön i Västerås.

Avverkningen skulle säkra starter och landningar på flygplatsen i närheten, och Västerås Stad fick efter flera års strid rätt att hugga ner träden.

Men nu tvekar man, ocg avverkningenhar ställts in...

Västerås stads politiska majoritet fick ju rätt i den högsta instansen, Miljöverdomstolen, efter flera års strid. Både närboende, vanliga naturälskande västeråsare och Naturvårdsverket stod på andra sidan.

Trots att träden nu alltså får huggas ner är det ovisst hur det blir.

- Vill vi sätta in det i ett större sammanhang, säger Britt Sandström, ordförande för fastighetsnämnden i Västerås.

- Det är så att det pågår en utredning sedan snart ett halvår tillbaka som handlar om flygplatsen, flygplatsens framtid och flygplatsens utveckling.

Västerås stad - som är flygplatsens största delägare -  har stridit för att kunna avverka eller hugga ner en femtedel, 43 hektar, av skogen på Björnön. Detta för att kunna förlänga start- och landningsbanan.

Sedan avstämningsåret 2006 sattes för några år sedan har flygplatsen fortsatt behöva extrapengar från huvudägaren.

- Det är ju ingen hemlighet att de pengar som har tillförts flygplatsen, de sinar ju, och 2006 ska ju avstämmas hur man ska gå vidare, säger Britt Sandström till P4 Västmanland.

Den nuvarande prognosen är att flygplatsen kommer att gå med en förlust på 16 miljoner kronori  år, och att antalet passagerar blir ett tiotal tusen färre än förra året, eller 230-235 000.

Britt Sandström säger att kommunens ledning nu vill avvakta den utredning som pågår, eftersom den kan komma fram till olika alternativ för flygplatsen.

- Så att exakt hur vi kommer att ställa oss, det kan jag inte säga idag.

- Avverkningen är inställd till dess att vi har en utredning klar. De uppgifter jag har är att den kommer någon gång under hösten, men mer exakt än så kan jag inte vara, säger Britt Sandström.

Den senaste ekonomiska prognosen för flygplatsen ska presenteras för kommunstyrelsen i mitten av oktober. Sedan har kommunen begärt att få träffa Luftfartsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".