Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt förtroende för Ohly i distrikten

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 10.50

De flesta partidistrikt inom vänsterpartiet vill ge Lars Ohly nytt förtroende som partiledare på kongressen nästa år. En klar majoritet har nominerat Lars Ohly för omval trots den interna kritiken och lokala utbrytarlistor.

– Nu har vi Lars Ohly och vi ser inte att vi har någon annan som kan ta över, säger Ulla Lindvall, partiets ordförande i Dalarna.

– Ohly är fortfarande den bäste partiordförande vi kan ha, säger Liselott Olsson, partiets ordförande i Västerbotten.

Ingen motkandidat

Ekot har pratat med samtliga 24 partidistrikt inom vänsterpartiet och inget av dem kommer med kraft föra fram någon motkandidat till Lars Ohly inför ordförandevalet på kongressen i januari nästa år. En klar majoritet av distrikten har uttryckligen nominerat Ohly för ytterligare en period som ordförande.

Men trots stödet finns det en stor oro och kritik bland distrikten mot Ohly för att vänsterpartiets politik inte kommer fram ordentligt och att han ska ha fastnat i debatten om kommunistbegreppet. Dessutom har han inte lyckats hålla ihop partiet, säger bland andra Ulla Lindvall i Dalarna.

– Han har ju uppenbarligen en del ledarproblem eftersom det är sådan turbulens i partiet och att våra opinionssiffror sjunker, säger hon.

Sista ordet inte sagt

Västmanland är ett av distrikten som inte uttryckligen nominerat vare sig Ohly eller någon annan som partiledare. Ordföranden där, Juha Rundgren, tror inte att sista ordet är sagt i partiledarfrågan.

– Vi har ju tre månader kvar till kongressen och mycket kan hända. Framför allt Lasse måste visa sin politiska mognad för att komma ur det här och komma på banan. Han måste med pondus och trovärdighet föra fram vår politik, säger han.

Men just nu finns det alltså ingen formellt stark motrörelse bland distrikten mot Ohly som partiledare, men när det gäller hur han som ordförande ska kunna komma ur debatten om kommunism med trovärdighet går meningarna starkt isär. En del välkomnar partiledarens funderingar kring kommunistbegreppet, som till exempel Lars Göran Asp, ordförande i Skaraborg.

– Jag tycker att det är en styrka att få ha tänkt efter och att man, även om det har gått lång tid, kommer till en insikt och faktisk kan vara så stark och modig så att man kan säga att man inte har haft riktigt rätt när jag har framhärdat i att göra så här, säger han.

Andra som till exempel Juha Rundgren i Västmanland är mer tveksamma.

– Det kan ju också vara för sent att backa ur med hedern och trovärdigheten i behåll, säger han.

Sjöstedt ställer inte upp

EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt nämns då och då i vänsterpartiets partiledardiskussioner och han har också nu av vissa distrikt nominerats till en plats i partistyrelsen.

Sjöstedt säger dock till Ekot att han av privata skäl inte ens ställer upp som kandidat i det valet.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".