Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För bullrigt på företag i Munktorp?

Publicerat torsdag 13 oktober 2005 kl 12.38
Ljudet från Ljungträs timmersortering orsakar tvist

Företaget Ljungträ AB i Munktorp och Miljökontoret i Köping tvistar om hur mycket företagets anläggning får bullra.

Enligt VD:n Marie Ljungkvist hotas företagets hela verksamhet av Miljökontorets krav på sänkt bullernivå.

Vad tvisten handlar om är hur man ska tolka det tillstånd som bolaget har, och som bland annat anger hur mycket timmersorteringen får bullra.

I tillståndet står det bland annat:

”Buller från timmersorteringen skall före den 1 januari 2006 reduceras genom om- eller inbyggnad alternativt omlokalisering.

Åtgärder skall vidtas i sådan omfattning att anläggningens bidrag till buller vid bostäder inte överstiger 45 decibel kvällstid.”

För att klara kravet beslutade Ljungträ att helt enkelt inte ha någon timmersortering alls under kvällstid, dvs då skulle det inte bli något buller alls.

Men Miljökontoret nöjde sig inte med det, utan hävdar att meningen med reglerna var att Ljungträ skulle bygga om sin timmersortering så att den bullrade mindre - även dagtid.

Sedan skulle man göra mätningar kvällstid för att kontrollera att det inte bullrade mer än 45 decibel.

Nu vill Miljökontoret, och även Miljönämnden i Köping, ändra i tillståndet och göra reglerna klarare. Man vill att bullret från timmersorteringen ska vara lägre än 45 decibel dygnet runt.

Ljungträs VD, Mari Ljungkvist, säger till P4 Västmanland att de - som hon uppfattar det - skärpta bullerkraven är ett hot mot hela verksamheten.

Hur det går i ärendet blir det nu upp till Länsstyrelsen att avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".