Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Köping kan missa en miljon

Publicerat lördag 15 oktober 2005 kl 08.56

Socialtjänsten i Köpings kommun kan gå miste om bidrag på drygt en miljon kronor till projektet ”Ung kompetens i Köping”.

Socialtjänsten hade sökt pengar från EU till projektet som genomfördes åren 2003 till 2004, men EU tycker inte att Köpings kommun har genomfört projektet på rätt sätt.

Länsrätten gick emot kommunen som nu överklagar till kammarrätten.

Projektet ”Ung kompetens i Köping” var till för ungdomar mellan 18 och 24 år som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden och syftade till att hjälpa dem få jobb, eller börja studera.

Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige, ESF-rådet, har beviljat drygt en miljon kronor i stöd till projektet som totalt skulle kosta omkring tre miljoner.

Men ESF-rådet tyckte så småningom inte att Köpings kommun skötte projektet på rätt sätt och ville häva beslutet om bidrag.

Bland annat menade man att lärare från Komvux och vägledare från arbetsförmedlingen skulle ha deltagit mer och det skulle ha varit mer praktik.

När ESF-rådet gjorde ett besök i projektlokalerna nästan fyra månader efter projektstarten fanns ännu inga deltagare där, de skulle börja först veckan efter.

Köpings kommun medger visserligen att projektet inte genomförts på exakt det sätt som det var tänkt från början, men att man hela tiden haft en dialog med handläggaren på ESF-rådet i frågan och att man fortfarande haft samma mål med projektet.

Kommunen överklagade beslutet att häva bidraget till länsrätten, som gav ESF-rådet rätt. Men Köpings kommun hoppas fortfarande kunna få behålla bidragspengarna och har nu överklagat ärendet till länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".