Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fick sömntabletter efter självmordförsök

Publicerat söndag 16 oktober 2005 kl 08.54

Socialstyrelsen riktar nu kritik mot en läkare inom psykiatrin i Fagersta. Enligt socialstyrelsen gjorde läkaren fel när han skrev ut 200 sömntabletter till en 19-årig kvinna som sökt hjälp för depression och försökt ta sitt liv.

Det var mamman till den 19-åriga kvinnan som anmälde läkaren till socialstyrelsen.

Hon reagerade mycket starkt på att läkaren skrev ut 200 sömntabletter till dottern, trots att hon var deprimerad och försökt ta sitt liv.

Dottern hade flera gånger sökt upp psykiatrin för att få hjälp med sina självmordstankar och hon visade också upp sina handleder som är fulla med ärr efter att hon skurit sig.

Men sömntabletter var inte den hjälp mamman hade hoppats på. Hon var rädd att dottern skulle ta allihop i ytterligare ett självmordsförsök. Enligt apotekets läkemedelsinformation så räcker det med 40 tabletter för att förorsaka medvetslöshet och allvarlig hjärtpåverkan.

Socialstyrelsen instämmer i mammans kritik att ett allt för stort antal tabletter har skrivits ut till den 19-åriga dottern.

Nu kräver socialstyrelsen att verksamhetsansvariga inom psykiatrin ser över rutinerna och tar fram lämpliga riktlinjer för behandling och receptföreskrifter.

Enligt socialstyrelsen har det också brustit i samarbetet mellan alla de olika instanser och myndigheter som varit inblandade i 19-åringens vård. Det har inte heller varit helt klart vilken klinik som har haft ansvaret för 19-åringen.

Socialstyrelsen efterlyser därför klarare rutiner för remissöverföring mellan klinikerna.

Men trots kritiken väljer socialstyrelsen att inte driva ärendet vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Enligt enhetschef Per-Anders Sunesson skulle det inte gagna patientsäkerheten och det vore skillnad om den anmälda läkaren upprepade gånger har skrivit ut för mycket medicin. Men det har han inte gjort enligt socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".