Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slut på poströstningen på Posten

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 08.39
Vid EU-valet 2004 poströstade statsminister Göran Persson vid Svensk Kassaservice i en livsmedelsbutik

Vid valet 2006 kommer går det inte att förhandsrösta på Posten. I stället ska kommunerna ta över ansvaret för poströstningen -  det finns ju så få postkontor...

Riksdagen kommer snart att besluta om en lagändring som innebär att ansvaret för poströstningen överförs från Posten till kommunerna.

- Det är ju så att Posten har ju försvunnit på många ställen, och för att de röstande ska få bra service och kunna poströsta så måste man hitta någonting annat, säger Bertil Overmark, chef på Förvaltningsenheten vid Länsstyrelsen i Västmanland.

- Därför är ju förslaget att Posten inte längre ska ha med poströstningen att göra, utan att kommunerna ska ta hand om det, säger Bertil Overmark till P4 Västmanland.

Men hur kommer poströstningen då att gå till i praktiken?

- Det blir så att kommunerna öppnar ett antal ställen där man får gå och rösta i förtid, och där de då sköter själva mottagandet av rösterna osv, förklarar Bertil Overmark.

Att de kommunerna får ansvar för poströstningen kommer inte som någon överraskning, eftersom lagändringen var aktuell redan inför förra valet. Men då blev den inte av.

Bertil Overmark tror inte att det blir några problem när kommunerna tar över poströstningen.

- Naturligtvis kommer det att gå ut en hel del information från respektive kommun, och det kommer även centralt att gå ut information om att det numera inte längre går att rösta på Posten, utan att det blir på andra ställen, säger Bertil Overmark.

Men hur många poströstningsställen blir det då?

- Ja, det kanske blir som det var senaste gången. Då fanns det inte mer än ett eller två ställen i respektive kommun, och det är väl möjligt att det inte blir så många fler ställen i nästa val heller, men att det i alla fall säkerställs att det finns möjlighet att rösta på ett bra sätt för dem som ska rösta.

Overmark ser inte heller några risker med att man flyttar poströstnigen till andra ställen.

- Nej, det ska väl inte behöva vara några risker för det är ju klart att kommunen måste ju utbilda ett antal röstmottagare, det är självklart.

- Och det gäller ju naturligtvis att se till att de får ”bra på fötterna” för att sitta där och ta emot rösterna, säger Bertil Overmark till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".