Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regementens nedläggningar drabbar länet

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 17.14

Regeringens försvarsbeslut får nu konsekvenser på Försäkringskassan här i länet. Omkring ett 20-tal arbetstillfällen försvinner.

- Vi räknar med att vi kommer att tappa ungefär fem procent av våra arbetstillfällen i länet, säger Robert Granath, chef på Försäkringskassan i Västmanland.

Bakgrunden är att regeringen har lovat statliga ersättningsjobb till orter där regementen läggs ner.

Det är under 2006 och 2007 som Försäkringskassan centraliserar en del av sin verksamhet till Östersund, Arvidsjaur och Gotland som följd av förvarsbeslutet och till det krisdrabbade Västervik som regionalstöd.

Det som är klart redan idag är att Försäkringskassan centraliserar interna arbetsuppgifter som till exempel lönehandläggning och ekonomiadministration till Östersund. Även så kallade återkravsärenden som gäller felaktiga utbetalningar centraliseras.

Dessutom ska Försäkringskassan flytta all hantering av bilstöd till Västervik i slutet av nästa år. Bilstöd ges till funktionshindrade för köp av bil och handikappanpassning av bilen.

Diskussionerna med facken, statsanställda och SACO har påbörjats nyligen, men exakt hur många som går miste om sitt arbete vet man inte idag.

Det beror delvis på hur stora anslag försäkringskassan i länet får till nästa år och delvis på hur omställningen kommer att gå till, säger Robert Granath.

- Det är naturligtvis en oro här bland personalen och som chef är det här alltid svårt att hantera för det handlar ju om att titta på vilka möjligheter har vi att erbjuda dem andra arbeten.

När det gäller servicen till allmänheten får omställningen konsekvenser för dem som behöver bildstöd drabbas däremot av att de i fortsättningen inte kan få träffa sin handläggare. Och när centralisering fortsätter 2007 drabbas de som får så kallat aktivitetsstöd.

- Där blir det naturligtvis en viss påverkan för de kommer ju inte ha direktkontakt med sin handläggare utan det här är också en uppgift som kommer att skötas i Östersund i fortsättningen, berättar Robert Granath, chef på Försäkringskassan i Västmanland till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".