Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Manifestation för hemlösa avslutad

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 17.50

Mitt på dagen idag avslutades den nästan två dagar långa manifestationen utanför Västerås stadshus. Under 45 timmar har frivilliga protesterat mot de hemlösas situation genom att själva leva som hemlösa.

En av politikerna som manifestationen riktade sig till är ordföranden i individ- och familjenämnden, vänsterpartisten Mats Ericson.

- Problemet är ju att så fort en modul planeras i närheten av någon som redan bor, kommer protesterna. Det är ju en sak att visa solidaritet på stan, men den annan sak att visa solidaritet när vi går till handling och får fram bostäder säger Ericson till P4 Västmanland.

De hemlösas situation har diskuterats i många år i Västerås. Åsikterna går isär hur man på bästa sätt ska hjälpa dem.

Frivilligorganisationerna tycker att man kan göra mycket mer, medan kommunen tycker att man är på rätt väg i sitt arbete mot hemlösheten.

I Västerås finns ungefär 280 stycken och 50 av dem sover ute varje natt.

Totalt finns det alltså 16 härbärgesplatser i Västerås.

Härbärgesplatserna har inte blivit fler, trots att frivilligorganisationer som Citykyrkan och Ria i flera år slagit larm om de hemlösas situation.

De ansvariga i individ och familjenämnden, vänstern och socialdemokraterna, vill inte ha några fler härbärgesplatser. De vill hellre satsa pengar på motivationsboenden som gör att de hemlösa kommer vidare i livet och bort från ett missbruk.

Det vill frivilligorganisationerna också, men de tycker samtidigt att alla dom som sover ute varje natt ska ha någon stans att ta vägen.

Frivilligorganisationerna efterlyser också ett bättre samarbete med kommunen, där det är lättare att få tag på socialtjänstemän och handläggare, så att hemlösa snabbt kan få hjälp.

De hemlösa har nu blivit en politisk fråga, sedan oppositionen vaknat och kräver en ”tak över huvudet-garanti” och att samarbetet med frivilligorganisationerna ska intensifieras.

Idag sätter sig en pressad grupp politiker i individ och familjenämnden i möte. De gör det i skuggan av citykyrkan och korskyrkans aktion mot hemlöshet, där de sovit utanför stadshuset i två nätter för att visa solidaritet med de hemlösa samtidigt som deras situation uppmärksammas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".