Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligt med ofrivilliga avtal

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 12.30
Hodan Muhammed Elmi och hennes sambo Bashir i Västerås, blev ofrivilliga kunder hos Optimal Telecom. Foto: Monica Elfström

Många konsumenter klagar på att de fått byta telefonoperatör och abonnemang mot sin vilja. De har helt enkelt inte förstått att dom ingått ett muntligt avtal per telefon, utan tror att de bara beställt information.

Men det går att hävda sin rätt genom att kräva en inspelning av säljsamtalet.

Det gjorde Hodan Muhammed Elmi och hennes sambo Bashir, i Västerås, som blev ofrivilliga kunder hos Optimal Telecom.

Enligt Bashir sa de aldrig ja till något abonnemang, utan bad försäljaren skicka ett brev, så de kunde bestämma sig lite senare.

Tio dagar senare kom ett brev från Telia med tack för den tid som varit. Hodan och Bashir förstod ingenting, så de vände sig till Konsumentvägledningen där de fick hjälp att beställa en inspelning av säljsamtalet.

Säljaren måste nämligen kunna bevisa att det finns ett muntligt avtal och det sker genom att samtalet bandas.

På inspelningen är nästan omöjligt att uppfatta vad säljaren säger när han ingår avtalet med Hodan och Bashir och så ska det förstås inte gå till. Einar Ahlström är VD på Optimal Telecom:

- Jag tycker det framgår tydligt att den här säljaren brister i de väldigt tydliga instruktionerna som vi har för hur ett inspelningsmanus ska gå till, säger Ahlström.

Optimal Telecom tillhör de telefonbolag konsumenterna klagar mest på när det gäller byte av operatör och abonnemang.
218 klagomål fick Post och telestyrelsen in mot Optimal Telecom under årets första nio månader. Bara ett bolag hade fler - Optimal Telecoms moderbolag Tele 2. Sedan följer i tur och ordning Universal Telecom, Glocalnet och Telia.

Tiden januari-september i år fick Post- och telestyrelsen 1 320 klagomål som rör byte av operatör och abonnemang och de allra flesta handlar om felaktig anslutning.

Både Post och Telestyrelsen och Konsumentverket kräver nu skärpning från branschens sida. Ett förslag är att branschen ska finansiera en särskild rådgivningsbyrå för telecom-frågor. Men Konsumentverket efterlyser också skärpta krav på hur själva avtalen får ingås.

- En möjlighet är ju att man skulle införa ett krav på en skriftlig bekräftelse från konsumenten så att det fungerar på det sätter som folk tror att det gör. Nämligen att jag får hem ett papper som jag skriver på för att byta mitt abonnemang, säger Anna Montelius, jurist på Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".