Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende i Valskog får snart besked

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 12.41

Snart ska en långvarig ovisshet för de boende i området söder om Valskog vara över.

Innan årsskiftet ska Vägverket fatta beslut om hur den framtida sträckningen av E20 mellan Arboga och Kungsör ska gå när vägen byggs om till motorväg.

Ingrid och Hans Andersson på Aspa gård väntar med spänning på beskedet. De hoppas slippa vägen nära sin gård:

- Det är ju bättre att få veta, det känns väl på ett sätt bra att vi vet att det kommer ett beslut nu istället för att det ska bli nya turer och nya vändningar, säger Ingrid Andersson, och Hans Andersson håller med.

- Hela tiden är det ju en planering när man håller på med lantbruk till exempel ( ... ) man vill ju ha ett beslut så man vet var det kommer att bli en väg. Då får man ju rätta sig efter det och försöka göra det bästa av situationen, men så länge man inte vet så trampar man ju bara vatten hela tiden, säger han.

Nyligen beslutade Vägverket att E 20 mellan Kungsör och Arboga ska bli trefältsväg med vajerräcke i mitten, det ska ske relativt snart. Men planerna på en motorväg på längre sikt finns ändå kvar.

Sedan över tio år tillbaka har planerna på motorvägen funnits, vägen som kan komma att gå från E18 norr om Arboga och ansluta till E20 mellan Arboga och Kungsör. Fast de boende har hela tiden kämpat för ett annat alternativ där man bygger om befintliga E20 mellan Kungsör och Arboga till motorväg, så att man inte drar vägen genom orörda marker.

Vilket alternativ som väljs när vägen så småningom ska byggas är alltså något som Vägverket nu aviserat att man kommer att fatta beslut om innan årsskiftet. Enligt ett av alternativen skulle motorvägen gå bara ett par hundra meter från Ingrid och Hans Anderssons gård, men det finns de som har det värre, menar Ingrid Andersson.

- Det finns människor som kan bli drabbade som har bott här i generationer, där deras gårdar helt totalt kommer att försvinna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".