Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trygghetstänkande nytt för stadsplanerare

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 08.49

På senare år har frågan om att känna sig trygg börjat komma upp i stadsplaneringen, och medveten har ökat. Det handlar inte längre bara om trafiken, utan om rädslan för överfall och kriminalitet, enligt Carina Listerborn, genusforskare vid Lunds Universitet.

Som P4 Västmanland rapporterat så tänker stadsplanerare och andra idag på att fotgängare och cyklister inte ska behöva bli överfallna i mörkret på ensliga gång- och cykelvägar.

Därför undviker man idag att bygga nya cykelbanor genom skogspartier och tomma parker.

Bo Grönlund, lektor på Arkitektskolan i Köpenhamn, har besökt Västmanland, och då tittat närmare på cykelvägarna i Västerås.

Han ger ett bra betyg till stadens politiker, som enligt honom jobbar för säkrare cykelbanor:

- Generellt har Västerås stad en bra cykelpolitik. Kommunen är väldigt välvillig och vill göra bra cykelförbindelser., säger Bo Grönlund till P4 Västmanland.

Enligt Bo Grönlund är problemen i Västerås likadana som på många andra håll i landet; att det finns många cykelbanor som på 60- och 70-talet byggdes genom skogsdungar och parker, istället för längs gator och nära bostäder där det är tryggare.

Men på senare år har frågan om att känna sig trygg börjat komma upp i stadsplaneringen och medveten har ökat, enligt Carina Listerborn, genusforskare vid Lunds universitet:

- Det här med trygghetstänkandet har över huvud taget inte funnits med i den tidigare planeringen. Det här med att man ska känna sig trygg kom upp kanske på nittiotalet.

- Mycket handlar väl om att man inte har haft människorna i fokus, utan det har mer handlat om övergripande stadsplanering där man ser olika funktioner iställer för människors upplevelser och känslor, säger Carina Listerborn till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".