Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facken välkomnar proAros omorganisation

Publicerat måndag 14 november 2005 kl 13.13

I många fall leder omorganisationer till oro och protester från de anställda men när den kommunala utföraren proAros nu görs om är det något som välkomnas av medarbetarna.

Förändringen som träder i kraft vid årskiftet innebär att proAros nuvarande sju geografiska områden, görs om till fyra verksamhetsområden. De nya cheferna tillsattes förra veckan.

Det är på tiden att något görs, säger Irene Larsson som är vice ordförande för kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF i Västerås:

- Det här är väl något som vi har väntat på, både från fackligt håll och från medarbetarhåll. Det är ju så att jobbar man då generellt med att kunna vara områdeschef för både inom vård- och omsorg, skola och individ- och familjeomsorg, så kan det ju bli så att vissa delar kan man inte jobba fullt ut med utan att det är alltid något som tar överhand. Och vår förhoppning med den här omorganisationen är nu att man kan jobba mer med utveckling på de olika verksamhetsområdena, säger Irene Larsson.

Den kommunala utförarorganisationen proAros som funnits i tio år har under åren förlorat flera servicehus och ålderdomshem till privata vårdgivare. Och samma utveckling har det varit inom skolans område. De kommunala skolorna har svårt att klara sig i konkurrensen och friskolorna lockar fler och fler elever.

För kommunanställda innebär det här att de helt enkelt riskerar att förlora jobbet, säger Åke Wahlsten, ordförande för fackförbundet SACO dit även lärarna tillhör:

- I dagsläget är det så att man har tappat marknadsandelar. Inom gymnasie- och vuxenutbildningen har man i stort sett tappat den ökningen av ungdomar till privatskolorna, säger Åke Wahlsten till P4 Västmanland.

Nu hoppas lärarna att den nya verksamhetsinriktade organisationen gör att de kommunala skolorna klarar sig bättre i konkurrensen med de privata men det här räcker inte utan det krävs mer, menar Åke Wahlsten:

- Det här är en bra början men man måste fortsätta. Det är väldigt viktigt att de nya cheferna ser till att inspirera alla medarbetare, och sedan är det också viktigt att vi som är fackliga representanter är med i de här processerna eftersom det är vi som känner till organisationen och det är våra medarbetare som gör arbetet, säger Åke Wahlsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".