Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialsekreterare hotar att sluta

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 10.48

Flera socialsekreterare i Västerås, som arbetar på socialkontoren med ansvar för barn och ungdom, mår dåligt på grund av arbetsmiljön.

Arbetsbelastningen är så hård att flera socialsekreterare hotar att lämna sina jobb.

Omorganiseringen av proAros vid årsskiftet 2004/2005 syftade till att dra ner den del där man bedriver myndighetsutövning, exempelvis beslut om tvångsvård, mot att behandlingssidan i den öppna vården, där folk söker hjälp frivilligt, fick mer resurser.

Följden har blivit att socialsekreterarna inom proAros som jobbar med myndighetsövningen för barn och ungdom i Västerås går på knäna.

Åke Wahlsten, huvudskyddsombud på SACO i Västerås, säger så här om problemen för socialsekreterarna:

- Jag ser det som mycket allvarligt att deras arbetssituation har blivit sådan så att de har svårt att hinna med ärendena och även har en stor stress i sitt arbete så att det blir en psykosocialt dålig arbetsmiljö.

Flera socialsekreterare upplever att det inte bara är arbetsbelastningen som är alldeles för tung. Så här säger en källa som vill vara anonym till P4 Västmanland:

”ProAros är styrt med järnhand. Det gäller att hålla tyst och sköta sig, man är inte trygg med att säga som det är. Man har till och med hotat med att ställa in semestrar för att vi inte hinner med vårt jobb. Vi hinner inte utreda familjehemmen, vi hinner inte göra uppföljningar, vi klarar helt enkelt inte att följa de lagar som styr vårt arbete idag och i längden drabbar det här tredje part, de utsatta barnen som har trasiga hemförhållanden”.

- Det måste hända något på en gång, att man åtgärdar problemen. ProAros, som jag ser det, ska vara en öppen organisation och det ska vara högt i tak och en bra arbetmiljö. Då är det väldigt viktigt på den enskilda enheten att om man upplever det på detta vis att man genast agerar så att det blir en bättre arbetsmiljö, säger Åke Wahlsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".