Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Köpings kommun stödjer Kolsvahem med 21 miljoner

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 16.02

Köpings kommun går in med ett stöd på sammanlagt 21 miljoner kronor för att rädda ekonomin i det kommunala bostadsbolaget Kolsvahem.

Det har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat, det slutgiltiga beslutet om stödet till Kolsvahem fattas av kommunfullmåktige.

Köpings kommun kommer att stödja Kolsvahem, ett dotterbolag till kommunala Köpings bostadsbolag, med sju miljoner per år i tre år framöver - 2006, 2007 och 2008 - för att bolaget ska ha råd att rusta upp bostäder, men också riva.

- Sådana här saker är ju aldrig roliga om man säger så, men det känns som att det här är nödvändigt och vi gör det ju naturligtvis just för att det ska vara bra bostäder i Kolsva, säger Elisabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping, och ordförande i Kolsvahem.

Under de två första åren används pengarna mest till underhåll av fastigheter. Under 2008 ska några hus rivas, det blir enligt planerna ett flerbostadshus på Odensvivägen som länge stått tomt. Men också ett annat flerbostadshus ska rivas - Hammargården, där det bor hyresgäster idag, och de måste nu flytta ut efterhand som Kolsvahem hittar nya lägenheter till dem inom sitt bestånd.

- Det är naturligtvis besvärligt både för oss som ägare för bolaget och inte minst för hyresgästerna, men det är ju viktigt då att man ger en ordentlig information och att man också försöker hjälpa till så att de hyresgäster som är beredda att flytta får bra alternativ till den bostad de har idag, att vi tar väl hand om dem, säger Elizabeth Salomonsson.

Men Sven Persson, en av hyresgästerna som snart tvingas flytta från Hammargården, vill inte flytta och är är kritisk både mot rivningsbeslutet i sig och hur det har fattats.

- Vi fick ju reda på det här efter att de hade fattat beslut. I å med att det är politiskt så tycker jag väl att på något sätt att det ska tas ett informationsbeslut först, att man ska informera hyresgästerna innan man fattar beslut, säger Sven Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".