Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bebisar i Västmanland får hörseln testad

Publicerat torsdag 8 december 2005 kl 05.39

Sedan två månader tillbaka utför man här i Västmanland hörseltester på alla nyfödda barn. Hörseltesterna utförs av personalen på BB i Västerås.

Det är tack vare en ny förbättrad och billigare teknik som de rutinmässiga hörselproven har blivit möjliga.

Hörseltesterna görs i regel när barnet är tre dagar gammal genom att en liten propp sätts in i barnets öra.

- Man sätter på apparaten som sänder ett svagt, svagt ljud in i barnets öra genom den lilla proppen. Och när det här ljudet kommer in i örat, när det kommer in i snäckan, då rör sig de yttre hårcellerna och då blir det som ett svagt ljud tillbaka, kan man säga, som apparaten här fångar upp, så det är både sändare och mikrofon, säger Lena Sesone, audionom på Hörcentralen, till P4 Västmanland.

- Får man ett svar då lyser lampa grön och då vet man att barnet hör 30 decibel eller bättre och det klarar man helt spårkutvecklingen, berättar Lena Sesone.

Det är den nya förbättrade tekniken genom så kallad neonatal hörselscreening som gör det möjligt att tidigt upptäcka eventuella hörselskador hos barn.

Mätningen erbjuds alla nyfödda i Västmanland på BB-avdelningen när barnet är tre dagar gammalt.

- Det är bara ett eller två barn av tusen nyfödda som lider av medfödda hörselskador men det är viktigt att skadorna upptäcks tidigt, säger Per Weitz, chef på öron- ,näsa- och halsklinken vid Centrallasarettet i Västerås.

- Att barnet hör är ju en viktig del och bidrar till dess utveckling. Barnet ska ju lära sig ett språk bland annat. Och ju tidigare man får in ljudintryck desto bättre blir så att säga utvecklingen, säger Per Weitz.

Och idag har man också kommit så långt i utvecklingen att man tidigt genom operation kan hjälpa hörselskadade barn.

- Det som är viktigt tycker jag idag är ju också att vi har en möjlighet att eventuellt ge en sorts hörande tillbaka till barnen genom sådana här cochlea-implantat. Där går man så att säga förbi det skadade innerörat och kan stimulera och kan ge barnet någon form av hörande tillbaka som det sedan utnyttjar och lär sig och får bättre språkutveckling, en bättre social anpassning, tror vi, än tidigare, förklarar Per Weitz, chef på öron-, näsa- och halsklinken vid Centrallasarettet i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".