Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kål kan skydda mot cancer

Publicerat fredag 24 februari 2006 kl 08.22
Broccoli, blomkål och brysselkål

Olika kålgrönsaker kan kanske minska risken för cancer i bukspottkörteln, enligt en ny svensk studie.

Studien bygger på uppgifter från 40 000 kvinnor från Västmanland och Uppsala län och 49 000 män i Mellansverige.

De fick i slutet av 1990-talet svara på en enkät om sina matvanor. Under de sju år som gått sedan enkäten gjordes har 135 insjuknat i cancer i bukspottkörteln.

Forskarna fann inget generellt samband mellan sjukdomen och konsumtionen av frukt och grönsaker. Däremot fann de tecken på att kålgrönsaker, kan minska cancerrisken.

Forskaren Susanna Larsson, en av de ansvariga för studien, säger till Upsala Nya Tidning att man funnit en skyddseffekt av att äta exempelvis vitkål, blomkål, broccoli och brysselkål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".