Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen granskar byggplaner på Kopparlunden

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 15.32

Byggandet av bostäder i Kopparlunden i Västerås blir nu en fråga för länsstyrelsen. Byggföretaget Peab har nämligen överklagat byggnadsnämndens nej till bostäder och en förskola i Outokumpus gamla huvudkontor i Kopparlunden.

Majoriteten i byggnadsnämnden på Västerås stad sa nej till bostäder och förskola i Kopparlunden på grund av trafikbullret. Men Peab menar att beslutet är felaktigt.

I överklagan till länsstyrelsen skriver man att Peab har gjort bullermätningar och lämnat in en skrivelse om att man ska åtgärda bullret om man får ja på ansökan. Man tycker att nämnden har bortsett från den skrivelsen i sitt beslut.

Peab skriver också att enligt plan- och bygglagen ska bostäder få bifall om det finns med i detaljplanen - och i planen för Kopparlunden är bostäder inskrivna. Man anser därför att byggnadsnämndens beslut strider mot plan- och bygglagen.

Sist gällde det förskolan som fick nej. Enligt Peab ska förskolan räknas komplement till bostäder och ska då få ja. Man skriver också att både Pro Aros och Stadsbyggnadskontoret gett sitt bifall till en förskola i området.

Ordföranden i byggnadsnämnden i Västerås stad, Anna Grön (s), och två ledamöter reserverade sig också mot beslutet och ville ge ett ja till byggandet.

Nu återstår bara att vänta och se vad länsstyrelsen har att säga i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".