Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt projekt ska få ungdomar att sluta begå brott

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 09.06
Klotter, dvs skadegörelse, är ett vanligt ungdomsbrott

I början av april startar polisen i Västmanland ett speciellt projekt mot ungdomsbrottsligheten.

De brott ungdomarna oftast begår är personrån, väskryckningar och klotter.

- De flesta bankrånare har väl börjat som väskryckare och personrånare, säger projektledaren Per Zetterlund.

- Därför tycker vi att det är viktigt att avslöja dem så tidigt som möjligt.

- Det handlar om traditionellt polisarbete. Man samlar uppgifter om vad folk vet, vad de har sett. Sedan handlar det om att sammanställa och kalla dem till förhör som vi misstänker för brott.

- Det vi ska satsa på är att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, att vara där vi vet av tradition att de här brotten begås, berättar Per Zetterlund, projektledare på polisens ungdomsenhet till P4 Västmanland.

Polisens specialsatsning mot ungdomsbrottslighet riktar sig mot ungdomar i åldrarna 12-17 år. De brott ungdomarna oftast begår är personrån, väskryckningar och klotter.

Enligt Per Zetterlund är det är egentligen en liten del av ungdomarna i länet som gör sig skyldiga till brott, och det är ofta samma ungdomar som figurerar i brottsammanhang.

Han betonar att det därför är desto viktigare att man kan få tag på dessa innan det blir fråga om allvarligare brott:

- Ja, de flesta bankrånare har väl börjat som väskryckare och personrånare, så därför tycker vi att det är viktigt att avslöja dem så tidigt som möjligt, säger Per Zetterlund.

Polisen ska effektivisera sitt arbete mot ungdomsbrott i hela länet, men i praktiken handlar det om de större orterna ute i länet; speciellt Västerås som står för cirka 80 procent av alla ungdomsbrott i länet.

- Just de här brotten, personrån och väskryckningar, de är koncentrerade till de här större orterna. Det krävs lite anonymitet för att man ska våga göra de här brotten, så det är i Västerås och på de större orterna som det här är.

- Och i Västerås är det koncentrerat till väster, det kan vi se, säger polisens projektledare Per Zetterlund till P4 Västmanland.

I projektet - som ska pågå till årets slut - kommer polisen att samarbeta med Åklagarkammaren, Socialtjänsten och skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".