Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Barnpiloter" hjälper barn som far illa

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 08.54
Barnpiloter ska se - och hjälpa - utsatta barn

Anmälningarna om att barn far illa har ökat i Västerås de senaste åren.

Det kan bero på de så kallade barnpiloterna, en verksamhet som bedrivs av Västerås Stad.

För sex år sedan startade det så kallade barnpilot-projektet i Västerås och förra årsskiftet blev det en fast verksamhet.

Barnpiloterna är vuxna som i sitt arbete kommer i kontakt med barn. Det kan vara lärare, men också exempelvis kvartersvärdar hos det kommunala bostadsbolaget Mimer.

Barnpiloterna får en speciell tredagarsutbildning i hur man ska hjälpa barn som far illa och sprida kunskapen till kollegerna.

Birgitta Eiron-Geidemark föreståndare på en Montessouri-förskola och dessutom barnpilot anser att utbildningen varit värdefull:

- Framför allt har dagarna gett oss kurage att våga göra. Alla träffar vi har i områdena ger mycket när vi kan bolla och ge varandra stöd och råd hur man ska hantera problem.

För ungefär ett år sedan övergick alltså barnpilot-verksamheten från projekt till fast verksamhet i Västerås Stad.

Anmälningarna till Socialtjänsten i Västerås har ökat de senaste åren, och det har delvis att göra med barnpiloterna, tror samordnaren Urban Pettersson.

Men annars, säger han, är effekten av verksamheten svår att bevisa:

- Men jag tror att vi överlag har blivit lite snabbare på att reagera när vi möter ett barn som far illa, även om vi kan bli bättre, säger Urban Pettersson till P4 Västmanland.

Sara Holm Stålhand, barnombud i Västerså, är positiv till barnpilot-verksamheten:

- Det är ju unikt, och man märker när man ser alla de här barnpiloterna på plats vilket engagemang det finns.

- Och jag hoppas ju att de har kraft att sprida ut det på sina arbetsplatser, de är ju starka tillsammans, men ute själva kanske de tycker att det är jobbigt.

- Så jag tycker det är en jätteviktigt verksamhet, säger Sara Holm Stålhand till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".