Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen kritiserar Fagersta kommun

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 14.20

Länsstyrelsen ger inte mycket för Fagersta kommuns beskrivning av kommunens framtida räddningstjänst.

På en rad punkter ifrågasätter länsstyrelsen formuleringar och beräkningssätt i beslutsunderlaget till ny räddningstjänst.

Men kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta slår i ett svar tillbaka och konstaterar att han har svårt att förstå en del kommentarer i länsstyrelsens yttrande.

Det är Fagersta kommuns planer på att övergå från en betydande heltidsstyrka vid räddningstjänsten till en blandad kår med en fast och en deltidskår som det handlar om.

Men i det beslutsunderlag som kommunen remitterat till länsstyrelsen finns enligt länsstyrelsen åtskilligt mer att önska. Länsstyrelsen skulle vilja se en tydlig koppling mellan den riskbild som finns och den framtida räddningstjänstens organisation. Och att larmfrekvensen i Fagersta är av den storleken att det skulle räcka med en deltidsstyrka dygnet runt ifrågasätter man.

När det sedan gäller tabellen som visar de vanligaste dödsolyckorna förklarar länsstyrelsen i sitt yttrande att siffrorna är för gamla, det finns nyare statistik att tillgå. Och att redovisa dödsolyckorna med rikssiffror och de kommunala insatserna i kronor gör att tabellen inte är tillämpbar. Sedan hakar man upp sig på ordval. Kommunens formulering ” att klara bostadsbränder” får länsstyrelsen att ifrågsätta vad man menar med klara. Handlar det om inomhus- eller utomhusbränder, om villa eller lägenhetsbränder, frågar sig länsstyrelsen. På ytterligare en rad punkter pekar man också på brister i organisationsförslaget.

Kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta konstaterar syrligt i ett svar att detta är att betrakta som en övergripande beskrivning och inte ett detaljerat handlingsprogram. Han ifrågasätter länsstyrelsens sätt att resonera när man kritiserar kommunens beskrivning av den framtida räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".