Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Korv eller sill i midsommar?

Publicerat fredag 21 juni 2002 kl 09.39
Idag, midsommarafton, ska midsommarmaten på bordet. Men matvanorna i midsommar ser helt olika ut beroende på var i Sverige man bor. Medan västmanlänningen vill ha matjesill, föredrar skåningen wienerkorv...
Det midsommarbord vi här i Mälardalen tänker på har många gemensamma nämnare. Men faktum är att för en skåning är wienerkorven minst lika viktig till midsommar som matjessill är för oss. I norr är wienerkorven en flopp - om norrbottningen äter tre wienerkorvar i midsommar, äter skåningen 33. Knäckebröd ett måste i norra Sverige, och där vill många också ha pommes frites, pulversås och dressing på midsommarbordet. Gräddfilen är inte lika populär i norra Sverige som här, där 18 % av all gräddfil säljs. Stockholmaren vill ha färsk kyckling på bordet - 35 procent av all kyckling som säljs under midsommarhelgen hamnar i stockholmarnas magar. Här i Västmanland äter vi inte ens hälften så mycket kyckling. Klassikern sill och ägg är lika populär överallt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.