Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåliga tider bakom lågt valdeltagande?

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 12.24
Färre västmanlänningar går in i vallokalen

Valdeltagandet i Västmanland sjunker, visar Valmyndighetens siffor från 2002 års allmänna val.

Den viktigaste anledningen är att länet haft en svår period ända sedan oljekrisen på 1970-talet, med krympande och nedlagda företag.

Men även mediasituationen i länet påverkar.

Det säger samhällsvetaren och forskaren Ronny Svensson, som i många år analyserat länets strukturomvandling.

- Många människor identifierade sig tidigare med välmående, väl fungerande bruk, som försörjde människorna på bruksorterna i alla avseenden, säger Ronny Svensson till P4 Västmanland.

- Det är klart att när en sådan region drabbas av en sådan svår strukturomvandling, och man känner att man inte har fått det stöd - framför allt av statsmakterna, men även av de här stora bruken - för att bygga upp det nya, och skapa en lika stabil samhällsutveckling, så blir ett sätt att reagera över det här att inte rösta.

Ronny Svensson tror att länets låga valdeltagande också har sin förklaring i den nya generationens väljare.

Till skillnad från förr så röstar de inte per automatik likadant som sina föräldrar, vilket tidigare var en självklarhet i en typisk arbetarfamilj som det fanns gott om i ett stort industriområde som Västmanland.

En annan viktig orsak till de sjunkade valsiffrorna är mediasituaionen i länet, menar Ronny Svensson. 

Han menar att man vid en jämförelse med tidningar i andra län ser att det i andra län än Västmanland finns en hetare debatt, fler nyheter - också gällande grannkommunerna och hela länet - och mer kritisk verksamhet.

-  Det har jag sett väldigt lite av i Västmanland, och jag är helt övertygad om att mediasituationen har påverkat valdeltagandet också, säger Ronny Svensson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".